TÉMA

Ádil Abdal Mahdí

Irácký premiér žádá USA o plán na stažení vojsk. Podle EU má mezinárodní koalice pokračovat

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, aby do Iráku poslal delegaci, která bude mít za úkol vypracovat plán stažení amerických vojáků ze země. S odvoláním na kancelář iráckého ministerského předsedy o tom informovala agentura AP. V Iráku působí asi pět tisíc amerických vojáků v rámci mezinárodní koalice proti teroristické organizaci Islámský stát. Ministři zahraničí Evropské unie se shodli, že navzdory napětí v oblasti musí mezinárodní protiteroristická koalice v Iráku pokračovat.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 21:11|

Irácký parlament požaduje odchod cizích vojsk ze země. Na vládní čtvrť dopadly další rakety

Irácký parlament v neděli schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi a aby zajistila, že zahraniční armády nebudou z žádného důvodu využívat irácké území, vzdušný prostor ani teritoriální vody. Parlament se sešel na mimořádné schůzi kvůli americkému útoku, při němž zemřel vlivný íránský generál Kásim Solejmání. Spojené státy večer oznámily, že jsou krokem iráckého parlamentu zklamány.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 22:47|

Irácký premiér rezignuje. Nebývalou vlnu násilí kritizoval vlivný šíitský duchovní

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí oznámil, že parlamentu oficiálně předá svou rezignaci. Reagoval tak na krvavé protesty, které si vyžádaly od začátku října stovky mrtvých. Jen během čtvrtka zemřely desítky lidí během střetů s bezpečnostními složkami, které používají ostrou munici. V pátek pak přišlo o život dalších 21 demonstrantů. Nebývalou vlnu násilí kritizoval vlivný irácký šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 20:09|

Revolta v Iráku a Libanonu. Sektářský systém má zabránit válce, posiluje ale korupci a Írán

Masivní protivládní protesty v Iráku a v Libanonu už vedly ke slibům reforem a předčasných voleb. Demonstranti však požadují víc. Za zkorumpovaností politických elit vidí i sektářský systém, který funguje v obou blízkovýchodních státech po dekády a který má zabránit krveprolití. V obou zemích jej pomáhaly nastolit zahraniční mocnosti. Protestující teď volají po změně – systému, kde budou obsazovány klíčové pozice dle zásluh, nikoli příslušnosti k menšině. Podle expertů však větší reformy nejsou příliš reálné i kvůli tomu, že sektářství vyhovuje Íránu, který tak šíří svůj vliv v regionu.
13. 11. 2019|

Nepokojný Irák. Protesty v Bagdádu stály život další čtyři lidi, kolem stovky je jich zraněno

Čtyři mrtvé a přes sto zraněných si vyžádaly sobotní střety iráckých bezpečnostních složek s protivládními demonstranty v Bagdádu. Agentura AP předtím uvedla, že bezpečnostním složkám se podařilo vyklidit několik důležitých mostů v irácké metropoli, včetně mostu vedoucího do vládní čtvrti. Protesty v Iráku trvají od října a vyžádaly si už přes 260 mrtvých a tisíce zraněných.
9. 11. 2019|

Dalších 18 mrtvých a stovky zraněných v Iráku. Parlament chce ústavní změny

Minimálně 18 lidí zemřelo a dalších skoro devět set utrpělo zranění během nočního útoku na demonstranty v iráckém městě Karbalá. Protivládní protesty v zemi nezastavil ani zákaz nočního vycházení a tvrdé zásahy bezpečnostních složek. Demonstranti požadují ekonomické reformy a rezignaci vlády, kterou obviňují z korupce. Šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval premiéra k vypsání předčasných voleb.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 20:55|

Tisíce Iráčanů opět v ulicích. Nejméně čtyřicet lidí zemřelo, na jihu země vzplála vládní budova

Nejméně 40 lidí zahynulo při protivládních protestech v Iráku. S odvoláním na tamní bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura AP. Osm mrtvých bylo hlášeno v Bagdádu, ostatní demonstranti přišli o život na jihu země. Irácká komise pro lidská práva uvedla, že zraněno bylo zhruba dva tisíce demonstrantů a příslušníků bezpečnostních složek. Demonstrace vypukly kvůli přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům a korupci ve vládě.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 23:39|