Conte vzdal sestavování italské vlády, země se přiblížila předčasným volbám

Conte vzdal sestavování italské vlády (zdroj: ČT24)

Giuseppe Conte, kterého italský prezident pověřil sestavením vlády, se vzdal funkce designovaného premiéra. Uvedl to vysoce postavený úředník prezidentské kanceláře. Conte tak reagoval na rozhodnutí prezidenta Sergia Mattarelly, který odmítl jmenovat ministrem financí Paola Savonu. Ten je známý svým kritickým postojem vůči eurozóně a společnou evropskou měnu označuje za „německé nebezpečí“. Země se tím přiblížila předčasným volbám. Vůdce italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) vyjádřil názor, že by prezident měl být sesazen.

Conte prezidentovi představil seznam členů budoucí vlády, tak jak ji sestavila protiimigrační Liga společně s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S). Prezident přitom svůj nesouhlas se jmenováním Savony Contemu sdělil už na neformální páteční schůzce. Obě koaliční strany Mattarellu za odmínutí Savony kritizovaly.

V pondělí se prezident Mattarella sejde s bývalým funkcionářem Mezinárodního měnového fondu Carlem Cottarellim, kterého by mohl pověřit sestavením prozatímní úřednické vlády. Ta by měla dovézt zemi k novým volbám, pokud se v parlamentu už nenajde jiná síla k sestavení politické vlády.

Svou negaci možného šéfa státní kasy Mattarella zdůvodnil Savonovým odmítavým postojem ke společné evropské měně, který by podle prezidenta vyvolal poplach na finančních trzích. Zdůraznil přitom, že nehodlá připustit ve vládě někoho, kdo podporuje odchod Itálie z eurozóny. Hnutí pěti hvězd ale toto tvrzení vyvrací; že by Savona chtěl dostat Itálii z eurozóny, označilo za falešné a poplašné mediální spekulace.

Liga: Lepší by byly předčasné volby

Vůdce Ligy Matteo Salvini už řekl, že by bylo uspořádat lepší nové volby. Ty by se podle italských médií mohly konat už v říjnu. „Nenecháme se nikým vydírat,“ prohlásil Salvini s tím, že by koaliční vláda nemohla fungovat s vnucenými omezeními. „Pokud máme demokracii, pak jediné, co zbylo, je vrátit slovo italskému lidu,“ dodal.

Také představitelé M5S dali najevo přesvědčení, že úsilí o vznik koaličního kabinetu vzalo za své. „V tom případě budou nové volby,“ uvedla s odkazem na své zdroje agentura ANSA.

Představitelé hnutí podle ní zároveň označili za falešné a poplašné mediální spekulace, že by Savona chtěl dostat Itálii z eurozóny.

Savona považuje eurozónu za německý plán k ovládnutí Evropy

Jedenaosmdesátiletý Savona je zkušený ekonom – v minulosti řídil ministerstvo průmyslu a obchodu, pracoval v italské centrální bance, zkušenosti má i ze soukromých bank. Kriticky se ale staví k členství Itálie v eurozóně, vstup do ní považuje za „historickou chybu“ a společnou měnu euro popisuje jako „německé nebezpečí“.

Ve své poslední knize píše, že eurozóna byla navržena pro potřeby Německa, které chce Evropu ovládnout hospodářsky, když se mu to vojensky za druhé světové války nepovedlo. Itálie by si podle něj měla připravit „plán B“ na vystoupení z eurozóny, pokud to bude nutné. V koaliční smlouvě Ligy a M5S odchod z eurozóny výslovně uveden není.

Populisté z M5S hovoří o sesazení prezidenta Mattarelly

Vůdce italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) také vyjádřil názor, že by prezident Sergio Mattarella měl být sesazen. Reagoval tak na právě prezidentovo veto pro euroskeptika Savonu. Podle agentury ANSA tím M5S vyvolalo nevoli na italské politické scéně.

Expremiér a bývalý šéf Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, jehož formace utrpěla v březnových parlamentních volbách porážku, uvedl, že útok na prezidenta je „hanebnost“.

Bývalý ministerský předseda a vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie! (FI) Silvio Berlusconi prohlásil, že je nezodpovědné vyhrožovat prezidentovi sesazením. „V takovéto době je první povinností bránit úspory italského lidu a chránit naši zemi, rodiny a společnost,“ řekl Berlusconi.

Giuseppe Conte se narodil 8. srpna 1964 ve Volturara Appulla, malém městě v jihovýchodní Itálii. Vystudoval právo na univerzitě La Sapienza v Římě. V roce 1988, kdy promoval, jej jmenovali do komise, vytvořené úřadem premiéra, která měla pracovat na reformě občanského zákoníku.

Conte poskytoval právní konzultace Římské obchodní komoře; v roce 2013 jej poslanci parlamentu vybrali do poradního sboru státního úřadu, který se věnuje správnímu právu.

Často spolupracuje s renomovanými zahraničními univerzitami a publikuje v odborném tisku, napsal několik odborných publikací. Je členem vědeckého výboru Italského sdružení notářů.

Podle italského tisku je Conte také odborníkem na „řízení velkých firem v krizovém období“, což se podle listu La Repubblica bude hodit při řešení problémů oceláren Ilva a aerolinek Alitalia.

Před letošními volbami ho Hnutí pěti hvězd představovalo jako možného ministra, který by mohl veřejnou administrativu „zbavit byrokratické zátěže“.

Giuseppe Conte
Zdroj: Reuters/ Alessandro Bianchi/Reuters