Čína vyměnila ministra zahraničí, do funkce se vrací Wang I

Do funkce čínského ministra zahraničí se po necelých sedmi měsících vrací Wang I. Informovala o tom agentura Nová Čína. Wang stál v čele úřadu od roku 2013 do loňského prosince, kdy jej nahradil Čchin Kang. Důvod nové výměny Peking nesdělil, sedmapadesátiletý Čchin se ale už měsíc neobjevil na veřejnosti. Čchin byl hlavním zastáncem dosavadní stále agresivnější zahraniční politiky Číny.

Devětašedesátiletý Wang zastával od loňského prosince nejvyšší zahraničněpolitickou funkci uvnitř vládnoucí komunistické strany, a byl tak i Čchinovým nadřízeným. Minulý týden se Wang mimo jiné setkal s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem, který od svého odchodu z úřadu Čínu pravidelně navštěvuje.

Stejně tak jednal Wang v posledních několika týdnech i se šéfem diplomacie USA Antonym Blinkenem nebo s americkým zmocněncem pro klimatické otázky Johnem Kerrym.

„Domnívám se, že se Čína především snaží vyhnout dalšímu ztrapnění z toho, že Wang I neustále vystupuje na těchto setkáních na úrovni ministrů zahraničí, aniž by měl příslušné tituly,“ uvedl politolog z Australské národní univerzity Sung Wen-tchi. Peking dosud neupřesnil, zda Wang bude i nadále zastávat svou dosavadní stranickou funkci, uvedla agentura AP.

Politico: Čchin by měl zůstat státním poradcem

Naopak Wangův předchůdce se podle agentury AFP už měsíc neukázal na veřejnosti. Naposledy byl údajně viděn 25. června, kdy jednal s diplomaty z Vietnamu, Ruska a Srí Lanky. Čínské ministerstvo zahraničí neúčast Čchina na několika nedávných mezinárodních konferencích zdůvodnilo blíže neupřesněnými „zdravotními důvody“. Podle informací serveru Politico nicméně Čchin zůstane v roli státního poradce.

Několikatýdenní absence Čchina navíc ostře kontrastovala s jeho dosavadním frenetickým pracovním tempem. Od nástupu na ministerský post se setkal s desítkami zahraničních představitelů, aby prosazoval zájmy Pekingu v rozděleném a válkou zasaženém světě.

Dlouhá nepřítomnost Čchina vyvolala spekulace o jeho budoucnosti. Náhlá zmizení vysokých čínských představitelů z veřejného života jsou často vnímána jako potenciální známky problémů.

„Spekuluje se, že Čchin Kang čelí disciplinárnímu řízení kvůli románku s televizní moderátorkou, která je nezvěstná už od dubna. Je to mimořádně citlivé. Aféra by mohla vrhnout špatné světlo na vůdce Si Ťin-pchinga. Čchin patří mezi jeho věrné. Prezident dokonce porušil protokol a dosadil ho do funkce na úkor jiných výše postavených kandidátů,“ doplnila zpravodajka ČT Barbora Šámalová. 

Raketová kariéra

Do funkce ministra zahraničí byl Čchin povýšen po nezvykle krátké době, pouhých sedmnácti měsících od července 2021, kdy byl jmenován čínským velvyslancem ve Washingtonu.

Tento rychlý vzestup mu vynesl označení jednoho z blízkých pobočníků Si Ťin-pchinga. „Čchin Kang je úředník, který se, jak rádi říkáme, svezl na vrchol vrtulníkem,“ komentoval situaci Willy Wo-Lap Lam z výzkumného institutu Jamestown Foundation ve Washingtonu, píše na svém webu list The New York Times.

„Vývoj okolo Čchina ukazuje, že nikdo není nenahraditelný. Podtrhuje také netransparentnost a nepředvídatelnost a téměř až svévoli současného politického systému,“ míní pomocný profesor politologie Národní univerzity v Singapuru Ja Ian Chong.