CIA v novém videu nabádá Rusy v tajných službách, aby se stali dvojitými agenty

Americká tajná služba v novém spotu apeluje na vlastenecké cítění svých „kolegů“ v Rusku. Ukazuje kontrast mezi hýřivým životem ruských politických elit a zoufalou situací na frontě a upozorňuje na korupci ve státní správě. Agenti se mají spojit se CIA a pomoci tak své zemi. Kreml upozornil, že organizace podobnou taktiku využívá opakovaně.

Video zveřejněné na oficiálních kanálech CIA na sociálních sítích se snaží oslovit vlastenecky smýšlející Rusy pracující ve zpravodajských službách, kteří se mohou cítit zrazeni tím, co video nazývá korupcí v elitních kruzích a špatným způsobem vybavení a zásobování ruských ozbrojených sil.

„Lidé ve vašem okolí možná nechtějí slyšet pravdu. Ale my ano. Nejste bezmocní,“ říká se ve videu, které je posledním ze série náborových videí zaměřených na Rusko. Poté jsou podrobně popsány způsoby, jak kontaktovat CIA.

Hlavní fiktivní postavou videa, doprovázeného melancholickou klasickou hudbou, je nejmenovaný pětatřicetiletý muž, zaměstnanec ruské vojenské zpravodajské služby, který sám sebe představuje jako vlastence, který miluje Rusko a kdysi sloužil jako výsadkář.

„Nejvyšší vedení zaprodalo zemi za paláce a jachty v době, kdy naši vojáci žvýkají shnilé brambory a střílejí z prehistorických zbraní. Naši lidé jsou nuceni dávat úplatky, aby si jednoduše našli práci,“ říká muž, zatímco se videoklipy z bezútěšné ruské zimy střídají se záběry oficiálních limuzín a bohatých Rusů, kteří si připíjejí.

Fiktivní hrdina říká, že jeho vlastenectví ho podnítilo k jednání a spolupráci se CIA, a závěrečný záběr videa zachycuje dobře oblečeného muže, který ze zasněženého dvora kontaktuje CIA mobilním telefonem.

Odpověď Kremlu

Kreml tvrdí, že dělá vše pro to, aby ruská armáda měla k dispozici vybavení, které potřebuje k úspěšné účasti na takzvané „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině.

„Víte, tato praxe je zcela běžná, zpravodajské služby po celém světě velmi často využívají média a sociální sítě k náboru nových zaměstnanců. A dělají to neustále, CIA to dělá každý rok,“ řekl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

CIA rozšířila video na Facebooku, na X, Youtube a v Rusku populárním Telegramu.

Peskov naznačil, že CIA ztrácí čas tím, že se snaží oslovit Rusy na X, která je v Rusku zakázaná a lze se k ní připojit pouze pomocí virtuální privátní sítě, z nichž mnohé jsou rovněž zakázané. Facebook je v Rusku rovněž blokován.

„Někdo musí CIA říct, že v naší zemi (ruská sociální síť) je VKontakte mnohem populárnější než zakázaný X. A že publikum VKontakte je mnohem větší,“ prohlásil Peskov.