Spojte se s námi. Americká CIA spustila v Rusku kampaň

Horizont ČT24: Kampaň CIA na informace z Ruska (zdroj: ČT24)

Americká tajná služba CIA zahájila novou kampaň. Napříč sociálními sítěmi vyzývá Rusy, aby poskytli informace o dění v zemi. Cílí nejen na skryté odpůrce režimu Vladimira Putina, ale také na lidi, kteří nesouhlasí s dobyvačnou válkou proti sousední Ukrajině. Kampaň přichází v době, kdy se v Rusku zvedá vlna udavačství vůči spoluobčanům, především kvůli výrokům o válce na Ukrajině a nesouhlasu s Kremlem.

Video má 111 sekund, na serveru YouTube ho vidělo přes sto tisíc lidí. Odehrává se v potemnělých scenériích, kde hlas rodilého Rusa apeluje na pocit křivdy a nesvobody, zatímco se hlavní protagonisté záběrů, zřejmě pracující ve státních službách, ocitají na prahu přelomových rozhodnutí. Hlavním tématem je rodina a vlastenectví.

Hlas opakuje fráze jako „to je moje Rusko“, „vždycky to bude moje Rusko“ nebo „moje rodina vydrží“. Po zobrazení loga CIA následují instrukce, jak se lze s americkou výzvědnou službou spojit. A také sugestivní vzkazy: „Lidé kolem vás možná nechtějí slyšet pravdu. My ano. Nejste bezmocní. Bezpečně se s námi spojte.“

V Rusku je podle bývalého šéfa kontrarozvědky CIA Jamese Olsona mnoho nespokojených lidí, kteří se stydí. „Jsou znechucení tím, co Putin dělá jejich slovanským bratrům a sestrám na Ukrajině. Ničí Rusko, zabíjí ruské chlapce. A v Rusku jsou dobří lidé, včetně důstojníků rozvědky, kteří mu to chtějí vrátit,“ líčí pozadí vzniku videa.

Kampaň navazuje na apel z loňského dubna, kdy americká špionáž nabídla podobný návod, jak se s ní z Ruska i ze zbytku světa bezpečně spojit. Umožnila to přes anonymní mód prohlížeče, případně přes VPN či Tor.

Víme o tom, tvrdí mluvčí Kremlu

Rusko však tvrdí, že o činnostech americké rozvědky i o internetových datech ví a jeho tajné služby prostor monitorují. „Všichni dobře víme, že CIA a další západní zpravodajské služby svou aktivitu na území naší země nijak nesnižují,“ komentoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

V předchozích letech zase zneužívala ruská špionáž sociální sítě proti demokratickým státům, příkladně během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Teď se staly zbraní proti válčícímu ruskému státu. Cílem CIA je prý mimo jiné monitorovat nálady uvnitř autoritářské země a podporu probíhající válce.

„Putin s největší pravděpodobností kalkuluje s tím, že čas pracuje v jeho prospěch,“ řekla před časem ředitelka Národního zpravodajství USA Avril Hainesová. „Prodlužování války, včetně případných přestávek v bojích, pro něj zbývá jako nejlepší cesta pro zajištění strategických zájmů Ruska na Ukrajině, i kdyby to mělo trvat roky,“ dodala.

Paralelně s kampaní CIA probíhá podobná kampaň i u FBI. Ta je zaměřená na tři miliony Rusů ve Spojených státech, cílem je jednak získat informátory z řad těch, kteří jsou v kontaktu s ruskou ambasádou ve Washingtonu, ale také třeba monitorovat protiamerické aktivity na domácí půdě.

Většina Rusů souzní s Putinem, míní novinář Kundra

„Tahle taktika může přilákat někoho, kdo CIA může poskytnout nějaké informace, ale také to zahltí CIA a její analytiky řadou různých šílenců, dezinformátorů nebo záměrně ruskými tajnými službami nastrčených lidí,“ myslí si o kampani CIA Ondřej Kundra, investigativní novinář a zástupce šéfredaktora z týdeníku Respekt v pořadu Horizont ČT24.

Podle Kundry je zjevné, že většina ruské populace souzní s cíli Vladimira Putina, což podle něj dokazuje mimo jiné fakt, že Rusy „nezvedla z gauče“ ani snaha šéfa Kremlu vyhlásit mobilizaci. „Mohou se tam ale najít lidé, kteří mohou chtít poskytnout informace z různých důvodů,“ dodává s odkazem na cíle CIA – politicky perzekvované či jinak motivované obyvatele.