Chlapci z thajské jeskyně absolvovali záchranu pod sedativy. Část z nich spala

Události: Potápěč se po záchraně chlapců dozvěděl o smrti svého otce (zdroj: ČT24)

Dvanáct thajských chlapců i jejich trenér se zotavují v nemocnici. Zatím nemají žádné komplikace, někteří hodně zhubli a za týden by mohli domů. Na povrch vyplývají nové podrobnější informace ze záchranné akce. Někteří byli přenášeni ve spánku, jeden z potápěčů je profesionálním anesteziologem. Podáním sedativ chtěl zabránit panice, která mohla operaci zhatit.

Jeden z nepostradatelných účastníků mise, Australan Richard Harris, se stal pro miliony Thajců hrdinou. Anesteziolog se v extrémních podmínkách potápí už třicet let. To on přesvědčil autority, aby nejdříve vyprostily ty nejslabší chlapce, kteří by jinak nepřežili.

Na cestu ven navrhl dát jim lehkou dávku sedativ, aby předešli panice, která mohla záchranu potápěči zkomplikovat; hlasy odborné veřejnosti opakovaně varovaly, že nezkušení chlapci, kteří mnohdy ani neumí plavat, mohou při zpanikaření až smrtelně ublížit nejen sobě, ale i svým zachráncům. Stres a zrychlené dýchání by navíc znamenaly rychlejší úbytek vzduchu z tlakových lahví.

Jeskynní komplex u thajských hranic s Myanmarem Australan Harris opouštěl jako jeden z posledních. Místo euforie ale přišla rána. Jeho otec zemřel v momentě, kdy se dostal na vzduch. „Zkuste si představit to fyzické i psychické vyčerpání po záchranné operaci a pak se ještě musíte vyrovnat s tímto, když jste úplně na dně. To je opravdu hodně těžké,“ řekl šéf australských záchranářů Andrew Pearce. 

Některé děti při přesunu z jeskyně spaly

Někteří z nich spali, někteří z nich lehce hýbali prsty… (jako kdyby) byli vyčerpaní, ale dýchali.
Chaiyananta Peeranarong
velitel

Někteří z členů zachraňovaného fotbalového týmu „divočáků“ pravděpodobně přesun z jeskyně na denní světlo prospali. Vyplývá to ze slov velitele Chaiyanantaa Peeranaronga, který uvedl, že někteří chlapci byli přeneseni ve spánku. Jejich stav a puls neustále kontrolovali lékaři, kteří stáli rozmístěni podél chodeb jeskyně.

„Mým úkolem bylo je přenést,“ řekl velitel s tím, že „chlapci byli během přesunu připoutaní k nosítkám“.

Použití sedativ avizoval šéf thajské junty už v úterý, kdy řekl, že chlapci dostali malou dávku uklidňujících látek. Ta jim měla pomoci utišit nervové vypětí. Odmítl, že by tuto informaci zatajil.