Bývalý velitel ponorky Krasnodar byl zavražděn. Podle Ukrajiny mohl sehrát roli při útoku na Vinnycju

Horizont ČT24: Zastřeleného ruského velitele dávají média do souvislosti s útokem na Vinnycju (zdroj: ČT24)

Neznámý pachatel zastřelil bývalého velitele ponorky Krasnodar, ze které Rusové střelami Kalibr útočí na ukrajinská města. Stanislav Ržickij mohl podle ukrajinských médií sehrát roli při loňském útoku na město Vinnycja, kde zemřelo 27 lidí včetně čtyřleté holčičky s Downovým syndromem. Jeho rodina tvrdí, že z ruských ozbrojených sil odešel ještě před začátkem invaze. Ukrajinská rozvědka podíl na smrti Ržického odmítá.

Stanislav Ržickij posledních zhruba šest měsíců pracoval jako zástupce vedoucího městské správy pro mobilizaci v Krasnodaru. V kondici se udržoval pravidelným během po téměř stále stejné trase, kterou zaznamenával v aplikaci Strava a zveřejňoval na sociálních sítích. Pro útočníka nebylo těžké oběť vysledovat do prázdného parku. Kapitána zastřelil čtyřmi ranami do zad.

V souvislosti se smrtí Ržického policie zadržela šedesátiletého muže, u kterého byla údajně nalezena pistole a tlumič. Podle ruských kanálů na Telegramu jde o karatistu, který pochází z ukrajinské Sumské oblasti.

Ukrajinská média mezitím plní spekulace, zda mohl Ržickij doplatit na svou vojenskou minulost. Než pověsil kapitánskou kariéru na hřebík, velel totiž ruským ponorkám. Ukrajinský server NGL Media identifikoval Ržického jako velitele ponorky Krasnodar, ze které mohly být loni v červenci vypáleny střely Kalibr na město Vinnycja. Na centrálním náměstí tehdy zemřelo 27 lidí včetně čtyřleté Lizy. Smutný příběh této dívky, o jejíž smrti se maminka dozvěděla až v nemocnici, zasáhl srdce lidí po celém světě.

Údaje o kapitánovi však pochází ještě z doby před invazí. Očistit jméno muže se snaží rodina a přátelé, podle kterých se aktivních bojů po obnovení invaze v únoru 2022 vůbec neúčastnil. Od prosince roku 2021 podle ní Ržickij půl roku čekal na souši v Sevastopolu na oficiální propuštění ze služby. 

Ukrajinská rozvědka informaci o smrti Ržického potvrdila. V oficiálním vyjádření se objevily dokonce takové podrobnosti, že při útoku bylo kvůli dešti v parku liduprázdno a kapitána zabila střelba z pistole Makarov. Podíl na vraždě však Ukrajinci odmítli.

„Kořeny toho, co se včera stalo v Rusku, je potřeba hledat v samotném Rusku, kde narůstá vnitřní protest proti válce na Ukrajině,“ řekl k události šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.