Být spojencem USA neznamená být jejich vazalem, prohlásil Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron navázal na svá nedávná kritizovaná vyjádření, kdy požadoval větší nezávislost Evropy na Spojených státech ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu. Během své aktuální návštěvy Nizozemska prohlásil, že být spojencem USA neznamená být jejich vazalem. Šéf Elysejského paláce také zdůraznil, že postoj Francie vůči Tchaj-wanu se nezměnil a že upřednostňuje „status quo“ ve vztahu k ostrovu.

Macron sklidil řadu nesouhlasných reakcí, když po nedávné návštěvě Číny hovořil o větší nezávislosti EU na Spojených státech. V rozhovoru s listy Politico a Les Echos dokonce varoval před zatažením Evropy do konfliktu mezi USA a Čínou o autonomii Tchaj-wanu.

Evropa by podle něj měla usilovat o pozici „třetí supervelmoci“ a posílit svou „strategickou autonomii“. USA se v posledních letech snaží čelit rostoucímu čínskému vlivu a dávají najevo, že ochrání Tchaj-wan před možnou snahou Pekingu ostrov vojensky ovládnout.

„Být spojencem neznamená být vazalem, neznamená to, že už nemáte právo myslet samostatně,“ řekl ve středu Macron na společné tiskové konferenci s nizozemským premiérem Markem Ruttem v Amsterodamu. „Francie je pro status quo na Tchaj-wanu,“ dodal francouzský prezident.

Paříž podle něj „podporuje politiku jedné Číny a usiluje o mírové urovnání situace“. Podle agentury Reuters Macron prohlásil, že je třeba se vyhnout eskalaci v indopacifickém regionu.

Rutte podle Reuters řekl, že celá Evropská unie si uvědomuje nepostradatelnost silného transatlantického vztahu.