Byl to milý, klidný člověk, říká partnerka střelce z Vegas. Masakr ji prý zlomil

Partnerka Stephena Paddocka, který v Las Vegas v neděli postřílel desítky lidí, o jeho plánech nic nevěděla. Uvedl to advokát dvaašedesátileté Marilou Danleyové, která v době masakru pobývala na Filipínách. Podle ní to byl „milý, klidný člověk“. Hrůzný čin ji prý zničil. Vyšetřovatelé stále zjišťují střelcův motiv. Podle nich mohl Paddockovi někdo pomáhat.

Agentura AP napsala, že Paddock vedl velmi uzavřený život – neměl téměř žádné blízké přátele, nebyl aktivní na
sociálních sítích a neměl ani žádné další výraznější vazby na okolní svět.

„Znala jsem Stephena jako milého, starostlivého a klidného člověka. Nikdy mi nic neřekl, ani nepodnikl nic, co bych mohla vykládat jako signál, že se může stát něco strašného,“ přečetl advokát Matthew Lombard z prohlášení své klientky poté, co ji v Los Angeles vyslýchali agenti FBI.

Penzionovaný účetní, gambler a milionářský důchodce Paddock minulou neděli na koncertě country hudby před lasvegaským hotelem zabil podle zkorigovaných údajů 58 lidí a skoro pět stovek dalších zranil.

Vyšetřovatelé se stále snaží zjistit, co způsobilo, že Paddock začal ze svého pokoje ve 32. patře střílet do davu 22 tisíc návštěvníků koncertu. Dosud prý žádný důkaz nenaznačuje, že by střelba byla terorismem.

Události: Měl střelec z Las Vegas komplice? (zdroj: ČT24)

Paddock si pronajal pokoje nad třemi festivaly

Podle agentury AP možná Stephen Paddock zvažoval útok i na jiné festivaly než byl ten, na kterém nakonec střílel.

Vyšetřovatelé podle AP zjistili, že měl zamluvený pokoj s výhledem na známý chicagský festival Lollapalooza. Podle nejmenovaného zdroje blízkého vyšetřování si jej rezervoval pouze na jediný srpnový víkend, kdy se přehlídka, každoročně lákající statisíce lidí, konala. Není však zcela jasné, zda vůbec do Chicaga ze svého několik tisíc kilometrů vzdáleného domova u Las Vegas dorazil.

Podle lasvegaského šerifa Josepha Lombarda si pronajal i další pokoj s výhledem na festival - tentokrát alternativní hudby - Life is Beautiful. Ten se ve městě kasin konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest, na níž z 32. patra hotelu Mandalay Bay nakonec zaútočil.

Paddock mohl mít komplice, připouští policie

Kvůli velkému množství zbraní si ale policie myslí, že útočníkovi mohl v určitém stádiu někdo pomáhat. Svůj čin podle důkazů zřejmě plánoval přežít, nakonec se ale zastřelil před příchodem policie.

Paddock si podle šerifa pronajal i pokoj s výhledem na festival Life is Beautiful, který se konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest.

Danleyová, která má australské občanství a je filipínského původu, uvedla, že jí partner před více než dvěma týdny řekl, že jí obstaral letenku na Filipíny, aby mohla navštívit příbuzné. Když už byla v rodných končinách, Paddock jí poslal 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun) s tím, že má koupit pro sebe a svou rodinu dům.

Byla mu vděčná, ale bála se, že to může znamenat ukončení vztahu, když doufala ve společnou budoucnost. Teď se „jako matka a babička“ cítí zničená a zlomená kvůli tolika mrtvým a zraněným a kvůli lidem, kteří přišli o své blízké.

Úřady již dříve uvedly, že Danleyovou nepodezírají, nicméně vyšetřovatelé si přáli slyšet její odpovědi na některé otázky.