Britský velvyslanec v USA, který označil Trumpa za neschopného, rezignuje

Události: Britský velvyslanec ve Spojených státech odstoupil (zdroj: ČT24)

Britský velvyslanec Kim Darroch rezignuje kvůli únikům svých depeší, v nichž kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vládu. Oznámila to britská diplomacie. Trump označil Darrocha za hlupáka, s nímž nebude nadále komunikovat. Darroch vysvětlil svůj odchod tím, že za současné situace není schopen plnit svou roli, píše agentura Reuters.

Britská premiérka Theresa Mayová, která se Darrocha zastala, uvedla, že jeho rozhodnutí lituje. Dobrá vláda podle ní závisí na pracovnících, kteří jsou schopni poskytnout „úplné a upřímné“ informace. Velvyslance pochválila za celoživotní službu Británii.

Darrochovi měl vypršet mandát v lednu 2020. V rezignačním prohlášení poděkoval všem v Británii i v USA, kteří ho v posledních obtížných dnech podpořili.

„Od úniku oficiálních dokumentů z ambasády tu bylo hodně spekulací kolem mojí pozice a setrvání ve funkci velvyslance. Současná situace pro mě činí nemožným dál fungovat ve funkci způsobem, jakým bych si přál,“ vysvětlil Darroch v rezignačním dopise.

  • Narodil se v roce 1954 na maloměstě South Stanley v okrese Durham ve Velké Británii. Na Durhamské univerzitě získal diplom ze zoologie. Na diplomatickou dráhu se dal v roce 1977, takže se v této branži pohybuje už 42 let. Specializuje se na národněbezpečnostní otázky a politiku Evropské unie.
  • V roce 2007 pracoval v Bruselu jako stálý zástupce Spojeného království při EU. Poté získal mezi lety 2012 až 2015 pozici poradce premiéra pro národní bezpečnost. V té době musel řešit vzestup Islámského státu v Sýrii a Iráku, ale také ruskou anexi ukrajinského Krymu, íránskou jadernou hrozbu a chaos v Libyi.
  • Velvyslancem v USA se stal v lednu 2016, rok před inaugurací prezidenta Donalda Trumpa.
  • Zdroj: BBC

Emoce na vzestupu

Obsah diplomatických depeší zveřejněných nedělníkem Mail on Sunday vyvolal emoce na obou stranách Atlantiku. Velvyslanec za poslední dva roky do Londýna mimo jiné vzkázal, že prezident Trump je „nestabilní“ a „neschopný“ a že nevěří v možnost zlepšení jeho vlády.

Trump v prvotní reakci oznámil, že jeho administrativa s velvyslancem dál nebude jednat a že v USA nemá dobrou pověst. V úterý na Twitteru označil Darrocha za „ujetého“ velvyslance, kterého Británie Spojeným státům vnutila. „Velice hloupý člověk,“ prohlásil Trump.

Americká strana Darrochovi zrušila podle televize CNN pozvánku na pondělní večeři, kterou americký ministr financí Steven Mnuchin pořádal pro katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního. Podle BBC se Darroch nesetkal ani s Trumpovou dcerou Ivankou, jak bylo původně v plánu.

Roztržky mezi USA a Británií se dotkla i úterní televizní debata dvou kandidátů na post lídra Konzervativní strany, a tím pádem i britského premiéra. Šéf diplomacie Jeremy Hunt Trumpovu reakci kritizoval a slíbil, že Darrocha udrží v úřadu do konce roku.

Johnson nejprve váhal, teď diplomata vychvaluje

Favorit klání Boris Johnson přímo neuvedl, co by jako premiér udělal, pouze zdůraznil, že má velmi blízko k Bílému domu. „Nechci předbíhat,“ podotkl Johnson. 

Novinář Anýž: Bylo zřejmé, že velvyslanec Darroch by byl ve Washingtonu mrtvý muž (zdroj: ČT24)

Zdroje z Darrochova okolí řekly britským médiím, že diplomat rozhodnutí učinil právě po zhlédnutí televizního duelu. Podle konzervativního poslance a Huntova náměstka Alana Duncana Johnson washingtonského velvyslance „nechal na holičkách“.

Bývalý londýnský starosta ale v reakci na Darrochovu rezignaci vinu za vývoj svaloval na osobu, která vypustila do médií citlivé depeše. Darrocha označil za skvělého diplomata. „Není správné, aby byly kariéry a vyhlídky státních zaměstnanců zatahovány do politických debat,“ citovala Johnsona agentura Reuters.

„Kdykoli jsem jakožto ministr zahraničí navštívil Washington, byl jsem ohromen Kimovou profesionalitou a jeho intelektem,“ sdělil médiím Hunt. Zároveň vyjádřil pobouření ohledně úniku „výběru“ z jeho diplomatických komunikací. „Nikdy k tomu nemělo dojít,“ napsal o velvyslancově odchodu na Twitteru.

Vztah mezi Velkou Británií a Spojenými státy je nejdůležitějším spojenectvím v historii. Ale kdo vybírá naše velvyslance, je záležitostí vlády Spojeného království a britského premiéra.
Jeremy Hunt
britský ministr zahraničí
Brexit bude v říjnu, věří Hunt s Johnsonem (zdroj: ČT24)

Upřímnost v první řadě

Někteří komentátoři po oznámení rezignace varují před ohrožením tradičního fungování diplomacie, kde je obsazení velvyslanectví čistě na vládě země, kterou zastupují. „Aby bylo jasno, rezignace sira Kima Darrocha je historický moment, a nikoli v dobrém smyslu. Tohle je zlověstný precedens,“ napsal hlavní politický zpravodaj listu Financial Times Jim Pickard.

Britský The Guardian už dříve upozornil, že Darrochův předčasný odchod z Washingtonu by sice mohl být chápán jako pragmatický krok, ale bylo by to zároveň vítězství pro ty, kdo únik informací zosnovali.

Zároveň by se jednalo o nepochopení role diplomatů. „Skuteční vůdci vědí, že povinností diplomatů je podávat upřímné informace. Pro prezidenta je nepřijatelné, aby takovýmto způsobem otevřeně útočil na velvyslance spojenecké země. Ambasador se bránit nemůže, ale ministři ano,“ řekl někdejší britský velvyslanec v Libanonu Tom Fletcher.

Podle kruhů blízkých Johnsonovi měl Darrocha v lednu nahradit Mark Sedwill. Návrhy, že by Londýn měl poslat do Washingtonu jako velvyslance euroskeptika Nigela Farage, což v minulosti chtěl i Trump, tyto kruhy označují jako naprosto nereálné. Sám Farage funkci odmítl, ale nabídl se jako vládní poradce pro tajné služby, bezpečnost a obchodní vztahy, napsal Guardian.