Je to ujetý hlupák, opřel se Trump do britského velvyslance. Londýn diplomata kvůli únikům neodvolá

Londýn se zastal britského velvyslance, který v depeších kritizoval Trumpa (zdroj: ČT24)

Spor mezi Washingtonem a Londýnem ohledně uniklých depeší britského velvyslance se prohlubuje. Kim Darroch v nich nazval amerického prezidenta Donalda Trumpa „neschopným“. Šéf Bílého domu teď rozhořčeně diplomata označil za „velkého hlupáka“. Úřad premiérky Theresy Mayové se Darrocha zastal a na výzvy k jeho odvolání reagovat nemíní. Únik informací nicméně považuje za nešťastný.

Obsah diplomatických depeší zveřejněných nedělníkem Mail on Sunday vyvolal kritické reakce na obou stranách Atlantiku. Velvyslanec Darroch za poslední dva roky do Londýna mimo jiné vzkázal, že prezident Trump je „nestabilní“ a „neschopný“ a že nevěří v možnost zlepšení jeho vlády.

Trump v prvotní reakci oznámil, že jeho administrativa s velvyslancem dál nebude jednat a že v USA nemá dobrou pověst. V úterý na Twitteru označil Darrocha za „ujetého“ velvyslance, kterého Británie Spojeným státům vnutila. „Velice hloupý člověk,“ prohlásil Trump.

Soustřeďte se spíš na brexit, vzkázal Trump

„Velvyslance neznám, ale bylo mi řečeno, že je to nabubřelý blázen,“ dodal s tím, že Darrochovi by někdo měl říct, jak si díky prezidentovi vedou USA po hospodářské i vojenské stránce nejlépe ze všech zemí světa.

Šéf Bílého domu také velvyslanci doporučil, aby se místo kritiky amerického vedení věnoval „nepodařenému“ brexitovému vyjednávání a tomu, že se Mayová i přes jeho rady vydala „hloupou“ cestou, která nevede k výsledku.

Zpravodaj ČT Vostal k roztržce mezi USA a Velkou Británií (zdroj: ČT24)

Zrušená večeře i schůzka s Ivankou

Americká strana Darrochovi zrušila podle televize CNN pozvánku na pondělní večeři, kterou americký ministr financí Steven Mnuchin pořádal pro katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního. Večeře se zúčastnila řada významných hostů a přítomen byl i Trump.

Londýn už zahájil vyšetřování úniků. Britská premiérka se ambasadora zastala. „Jasně jsme USA sdělili, jak nešťastný tento únik je. Zveřejněné selektivní úryvky neodrážejí blízkost našeho vzájemného vztahu a úctu, v níž jej chováme,“ prohlásil podle britských médií mluvčí Mayové v reakci na Trumpova slova. Dodal nicméně, že Darroch má i nadále podporu ministerské předsedkyně.

Někteří britští politici se staví k Darrochovi kritičtěji. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt, který se uchází o post šéfa konzervativců, dal v pondělí najevo nesouhlas s některými názory v uniklých zprávách.

Trumpovi blízký lídr Strany pro brexit Nigel Farage, jehož uskupení jasně ovládlo květnové evropské volby, přímo vyzval k odvolání velvyslance.

Ministr obchodu Liam Fox, který měl během nynější návštěvy USA naplánované setkání s Trumpovou dcerou Ivankou s plánem omluvit se za únik depeší, prohlásil, že názory z Darrochových zpráv neodrážejí názory vlády. Podle BBC se s Ivankou nesetká ani Darroch, jak bylo původně v plánu.

Upřímnost v první řadě

Britský The Guardian upozornil, že Darrochův předčasný odchod z Washingtonu by sice mohl být chápán jako pragmatický krok, ale bylo by to zároveň vítězství pro ty, kdo únik informací zosnovali.

Zároveň by se jednalo o nepochopení role diplomatů. „Skuteční vůdci vědí, že povinností diplomatů je podávat upřímné informace. Pro prezidenta je nepřijatelné, aby takovýmto způsobem otevřeně útočil na velvyslance spojenecké země. Ambasador se bránit nemůže, ale ministři ano,“ řekl někdejší britský velvyslanec v Libanonu Tom Fletcher.

Darrocha se zastal i bývalý ministr zahraničí William Hague, který v článku pro The Telegraph napsal, že velvyslanec jen dělal svou práci a to, co od něj Londýn očekával. Bývalý ministr poznamenal, že když byl ve funkci, musel se sám pravidelně probírat každý den stohem diplomatických hlášení a že tyto depeše byly vždy upřímné a často také prorocké k nadcházejícím událostem.

Bývalý britský velvyslanec v USA Christopher Meyer v rozhovoru s BBC uvedl, že nyní bude záviset na tom, do jaké míry bude Trump blokovat Darrochovy kontakty s americkými činiteli.

Žádné ústupky

Představitelé vládní Konzervativní strany podle listu Financial Times hovoří o tom, že Británie nemůže Trumpovi ustupovat. Nový premiér, který nahradí v blízké budoucnosti Mayovou, bude pod značným tlakem, aby Darrochovi umožnil dokončení mandátu. Ten mu vyprší v lednu 2020, poznamenal deník.

Darrocha by v lednu podle kruhů blízkých Borisi Johnsonovi, který je favoritem na premiérský úřad, měl nahradit Mark Sedwill.

Návrhy, že by Londýn měl poslat do Washingtonu jako velvyslance Faragea, což v minulosti chtěl i Trump, tyto kruhy označují jako naprosto nereálné. Sám Farage funkci odmítl, ale nabídl se jako vládní poradce pro tajné služby, bezpečnost a obchodní vztahy, napsal Guardian.