Brexit bude v říjnu, věří Hunt s Johnsonem. Podceňujete riziko tvrdého rozvodu, opřel se do rivala šéf diplomacie

Brexit bude v říjnu, věří Hunt s Johnsonem (zdroj: ČT24)

Značná část ostře sledované televizní debaty kandidátů na post šéfa britské Konzervativní strany se točila kolem brexitu. Favorit Boris Johnson odmítl říct, zda rezignuje, pokud se mu nepodaří vyvést Brity z Evropské unie do konce října. Zatímco Jeremy Hunt vyloučil, že by mohl obejít parlament a snažit se prosadit odchod bez dohody, Johnson si chce nechat všechny možnosti na stole.

Úterní hodinovou debatou vyvrcholilo předvolební klání mezi bývalým britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem a současným šéfem tamní diplomacie Jeremym Huntem.

Podle Johnsona je třeba změnit postup a uskutečnit brexit k 31. říjnu. Neodpověděl ale, zda rezignuje, pokud se mu to včas nepodaří. Sám má prý plán o čtyřech bodech, který to zaručí. Přesné datum podle něj povede k dohodě.

„Aby naši přátelé a partneři na druhé straně kanálu pochopili, že to myslíme vážně, musíme se zároveň připravovat na odchod bez dohody. Myslím si, že každý chápe obchodní smysl takového jednání. Můžeme to zvládnout. Budeme připraveni odejít 31. října,“ prohlásil Johnson.

Variantu odchodu bez dohody považuje za nepravděpodobnou, připouští však, že neřízený rozvod by měl značně negativní důsledky.

Problém irských hranic se podle Johnsona bude řešit až v kontextu dohody o volném obchodu po 31. říjnu. Brusel ovšem dosud trval na tom, že neodsouhlasí rozvodovou smlouvu, aniž by existovala shoda na tom, zda bude na hranicích mezi Irsky pevná, či pružná hranice.

Také Hunt, který slíbil, že bude „tvrdý vyjednavač“, vyjádřil touhu realizovat brexit ke konci října.

„Mám narozeniny 1. listopadu a nic by nebylo lepším narozeninovým dárkem, než kdybychom odešli 31. října. Položil jsem Borisovi přímou otázku a on dříve velmi jasně řekl, že by odešel před 31. říjnem. Myslím si, že je to otázka života a smrti pro tuto zemi, ale není to premiér, kdo riskuje svůj krk. A to není dobrý příklad vůdcovství,“ míní ministr zahraničí. 

Zpravodaj ČT Vostal: Johnson se prezentoval jako optimista, kritizoval Hunta za poraženecké názory (zdroj: ČT24)

Johnsonova strategie podle něj povede v první řadě spíš k předčasným volbám než k odchodu z Unie. Huntův brexitový plán prý má deset bodů.

Šéf diplomacie se nedomnívá, že by pravděpodobnost odchodu bez dohody byla milion ku jedné, jak tvrdí Johnson. „Říkáte, že firmy se nemusí připravovat – musí se připravit. Šance, že odejdeme bez dohody, jsou mnohem vyšší,“ obává se Hunt.

Hunt se postavil za britského velvyslance v USA

Kandidáti se v debatě dotkli i dalšího aktuálního tématu – roztržky mezi USA a Británií kvůli úniku depeší britského velvyslance Kima Darrocha v Americe, který v nich kritizuje prezidenta Donalda Trumpa. Ten ambasadora označil za hlupáka, s nímž nadále nebude jednat.

Hunt Trumpovu reakci kritizoval a slíbil, že Darrocha udrží v úřadu do konce roku. Johnson přímo neuvedl, co by jako premiér udělal, pouze zdůraznil, že má velmi blízko k Bílému domu. „Nechci předbíhat,“ podotkl Johnson.

O nástupci šéfky konzervativců a britské premiérky Theresy Mayové může v těchto dnech prostřednictvím korespondenčního hlasování rozhodnout asi 160 tisíc členů Konzervativní strany. Výsledky klání by mohly být podle BBC známé 23. července.  

Podle průzkumů je jasným favoritem volby Boris Johnson. „Poměr hlasů pro něj je 77 procent hlasů ku 23 procentům pro Jeremyho Hunta,“ řekl z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka s tím, že podle něj jsou tyto odhady spolehlivé.  

Odchod Mayové vyvolala krize kolem brexitu

Střídání na pozici lídra Konzervativní strany vyvolala nekončící krize kolem britského odchodu z Evropské unie. Bývalý londýnský starosta Johnson je dlouhodobě stoupencem brexitu a ve svých vyjádřeních slibuje, že vyjedná „lepší“ dohodu. Zároveň se podle něj odchod z EU nesmí znovu odkládat.

Ministr zahraničí Hunt naopak před brexitovým referendem prosazoval setrvání v Unii, následně se ale „znovuzrodil jako brexitář“, napsala BBC. Podle Hunta je rovněž možné vyjednávat o změnách ve stávající „rozvodové dohodě“, ačkoli to zbytek EU kategoricky odmítá. Podobně jako Johnson říká, že v krajním případě by sáhl po variantě brexitu bez dohody.