Britská vláda zakázala mačety a „zombie“ nože

Události: Británie zakázala vlastnictví dlouhých nožů (zdroj: ČT24)

Ve Spojeném království je od víkendu nelegální vlastnit mačety a takzvané „zombie“ nože. Vláda doufá, že se jí tak podaří snížit počty útoků, které si ročně vyžádají přes dvě stovky mrtvých. Poslední se odehrál v neděli na karnevalu v londýnské čtvrti Notting Hill, kde byli pobodáni tři lidé. Zpřísnit zákon o držení zbraní se chystá i Berlín.

Před pár týdny otřásl celou Británií útok v městečku Southport, kde sedmnáctiletý mladík cílil na skupinu dětí v budově místní taneční školy. Tři děti nepřežily a následovaly nepokoje. Nešlo přitom o ojedinělý případ. Měsíčně se v zemi odehraje v průměru na padesát tisíc podobných útoků nožem.

Počty navíc rostou. V Anglii a Walesu ročně zemře po útoku bodnou zbraní 233 lidí a 3,8 tisíce skončí v nemocnici. Třeba syn boxera Marka Price byl ubodán, když mu bylo patnáct. „Musíme se tomuto problému postavit. Moje dítě bylo ubodáno loveckým nožem. Něčí jiné zase kuchyňským nožem. A další ,zombie‘ nožem,“ upozornil Prince.

Minimálně dva roky vězení

Politici se snaží podobným útokům zabránit. Britská vláda zavedla od tohoto týdne kriminalizaci držení větších nožů a mačet. Týká se to zbraní s čepelí delší dvaceti centimetrů. Každému, kdo s takovým nožem bude zadržen, hrozí nejméně dva roky vězení.

I proto od pondělí úřady vyhlásily týdenní amnestii pro všechny, kteří takové nože mají a chtějí je dobrovolně odevzdat. „Co s takovou zbraní? Někdo se to snaží zahrabat na zahradě, jenže to může někdo najít. A všechna ta úzkost kolem toho. Takže si myslím, že ano, amnestie je užitečná,“ míní aktivistka Erinma Bellellová.

Odborníci se ale shodují, že je potřeba zasáhnout především proti příčinám. Za rostoucím počtem útoků noži je totiž větší počet loupeží, sílící gangy a rostoucí pouliční násilí hlavně na jihu Anglie.

Změny v Německu

O zpřísnění zákona o držení zbraní, zejména nožů, hovořil v pondělí i německý kancléř Olaf Scholz, a to během návštěvy Solingenu, kde v pátek mladý Syřan zabil nožem tři lidi. „To se má stát a to se nyní i velmi rychle stane,“ řekl ke změnám legislativy šéf německé vlády.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová navrhuje, aby nože nošené na veřejnosti směly mít maximální délku čepele šest centimetrů, zatímco dosud je povoleno dvanáct centimetrů. Manipulace s nebezpečnými vystřelovacími noži na veřejnosti by byla zakázána.