Británie zjišťuje, kdo pokácel prastarý javor i jak ho obnovit

Události: Pokácení slavného stromu a soud (zdroj: ČT24)

Britská policie po půlročním vyšetřování obvinila dva muže z toho, že pokáceli slavný, více než dvě stě let starý javor u Hadriánova valu. Strom, který proslavil severní Anglii na mnohých fotografiích i ve filmech, padl k zemi v září loňského roku. Oba obvinění vinu popírají.

Byla to tehdy tragédie pro celou Británii. K zemi padl strom, ze kterého se už dávno stala oblíbená turistická ikona severní Anglie.

Nikdo nevěděl proč. Policie dlouho hledala viníka. Původně zatkla šestnáctiletého mladíka spolu s 60letým farmářem. Ty ale záhy propustila. Po půl roce nakonec představila další podezřelé, říká zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský.

Slavný strom v minulosti
Zdroj: ČT24

Tento týden se tak před soudem v Newcastlu objevili dva třicátníci, kteří podle policejního vyšetřování mohou za to, že strom padl. Důvod ale zatím není jasný. A navíc oba svoji vinu popírají, dodává zpravodaj.

Soudce škodu vyčíslil velmi přesně: na 622 191 liber (bezmála 18 milionů korun). Ovšem Británie mluví o tom, že škoda na javoru, který se proslavil například ve filmu o známém zbojníkovi Robinu Hoodovi, se ani vyčíslit nedá.

Obyvatelé doufají, že z původního pařezu vyroste strom nový. „Klidně můžeme z pařezu nechat vyrůst mlází. Pokud se o něj budeme starat, bude to asi nejlepší způsob. Strom se pak může obnovit,“ avizuje Andrew Poad z Nadace na ochranu památek a přírody.