Británie si připomněla nedožité narozeniny prince Philipa. Královna dostala po něm pojmenovanou růži

Události: Británie si připomíná nedožité sté narozeniny prince Philipa (zdroj: ČT24)

Británie si ve čtvrtek připomínala nedožité sté narozeniny prince Philipa. Nejdéle sloužící choť britské královny v dějinách zemřel na začátku dubna. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi na něj vzpomínal jeho nejmladší syn, princ Edward. Celé interview odvysílá páteční pořad 90' ČT24.

Nedožité sté narozeniny manžela si Alžběta II. připomněla v zahradách hradu Windsor. Předseda Královské zahradnické společnosti Keith Weed jí předal růži, kterou pojmenovali po vévodovi z Edinburghu, aby uctili jeho výročí.

„Nevypadá krásně? Je to od vás moc milé,“ reagovala královna. 

Z každé prodané růže půjde v přepočtu 75 korun na podporu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, kterou princ Philip založil v roce 1956. Hlásit se do programu mohou i mladí Češi. Patronát nad ním má jeho nejmladší syn, princ Edward, hrabě z Wessexu. „Chci se ujistit, že uděláme vše pro to, abychom zajistili budoucnost jeho ceně,“ řekl princ Edward zpravodaji ČT v Británii Bohumilu Vostalovi. 

Jaký byl princ Philip jako otec?

Ten se ho také zeptal, jaký vzor pro něj i pro královskou rodinu princ Philip představoval, i na to, jaký vlastně byl jako otec.

„Jenom když se sami stanete rodičem, tak pochopíte, čím si vaši rodiče museli projít. Ale ano, byl prostě pro mě otcem. Ať byl jakkoliv zaneprázdněný, vždy bylo naprosto jasné, že byl vždy přítomný, vždy povzbuzoval, inspiroval, to byl jeho styl,“ odpověděl.

Alžběta II. měsíc po pohřbu zavítala na letadlovou loď, která nese její jméno. Její vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan pak na její počest dali své novorozené dceři jméno Lilibet – zdrobnělinu od Elizabeth. Zároveň pohrozili žalobou kvůli zprávě BBC, která s odkazem na vysoce postavený královský zdroj uvedla, že to předem s panovnicí neprobrali.

Harry a Meghan přitom ještě před úmrtím Philipa obvinili Buckinghamský palác z rasismu a nezájmu o sebevražedné sklony Meghan.