Bouře Sam dál sílí a už je klasifikována jako hurikán čtvrté kategorie

Tropická bouře Sam na začátku víkendu postupně zesílila na hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. Ukazují to hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Zatím se však pohybuje daleko na otevřeném moři a nečeká se, že by v nejbližších dnech výrazněji zasáhl obydlené oblasti.

V sobotu večer se hurikán nacházel necelých sedmnáct set kilometrů jihovýchodně od Závětrných ostrovů v Karibiku a provázel ho vítr o maximální rychlosti kolem 220 kilometrů za hodinu. Postupoval na západoseverozápad rychlostí šestnáct kilometrů v hodině, píše agentura AP.

„Sam se stal významným hurikánem,“ uvedlo na Twitteru NHC poté, co zvýšilo hodnocení bouře nejprve na třetí stupeň.

Bezprostřední hrozbu pro zalidněné oblasti nicméně hurikán zatím nepředstavuje. NHC předpovídá, že se během příštího týdne prožene severně od Závětrných ostrovů, mezi něž se řadí Anguilla, Antigua a Barbuda nebo Guadeloupe.

Sam se vytvořil ve čtvrtek nad Atlantikem a je čtvrtou pojmenovanou bouří za poslední týden a osmnáctým hurikánem zaznamenaným během letošní sezony.

V pátek se severně od Bermud vytvořila ještě tropická bouře Teresa s  rychlostí větru pětasedmdesát kilometrů za hodinu. Tento živel ovšem dál nesílil, a když zeslábl na „zbytkovou níž“, NHC avizovalo, že o něm nebude podávat další hlášení.