Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Události: Ida má na východě USA desítky obětí (zdroj: ČT24)

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.

„Buďme upřímní, jsme teď v novém světě,“ uvedl starosta New Yorku Bill de Blasio, podle kterého se intenzita a frekvence bouří stupňuje, a Spojené státy tak budou muset začít věci dělat „jinak“ a „rychle“. New York, kulturní a ekonomickou metropoli USA, zasáhly rekordní srážky, které zaplavily metro, ulice, silnice i kanalizaci, která podle AP na podobné množství vody v tak krátkém čase není stavěná. Jedenáct z obětí bouře v New Yorku zemřelo proto, že se jim před stoupající vodou nepodařilo utéci ze suterénních bytů.

Nejtragičtější bilanci má živel ve státě New Jersey, kde zemřelo 25 lidí. Většina z nich se utopila, když voda nečekaně zaplavila jejich auta a některá z nich se ocitla zcela pod vodou. Jiní lidé zemřeli, když z auta vystoupili do rychle tekoucích vod. Z bouřkového systému se nad státem podle meteorologů utvořilo nejméně deset tornád, přičemž to největší poničilo domy v Mullica Hill jižně od Filadelfie.

Po jednom lidském životě si bouře vyžádala v Marylandu, Connecticutu a Virginii a nejméně pět lidí zemřelo v Pensylvánii, kde jsou některé čtvrti ve Filadelfii podél řeky Schuylkill stále zatopené.

Varování stále platí

Úřady stále pátrají po možných obětech a identifikují zemřelé. Záchranáři pracují na odklízení poničených aut, nánosů bahna a trosek z ulic a obnovení plného provozu newyorského metra. Podle listu The New York Times se v pátek ráno místního času omezení a zpoždění týkala většiny linek, některé mají částečně zastavený provoz.

S tím, jak voda z nevídaných dešťů proudí do potoků, říček a řek, stále platí varování před záplavami pro zhruba 4,5 milionu lidí. Stanice CNN ještě během pátečního rána psala o 20 milionech lidí. Vysoká voda podle všeho neustoupí ani v pátek a podle předpovědi na některých tocích vydrží povodňový stav až do víkendu.

Ida v neděli zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále, provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou zeslábl a přesunul se severovýchodním směrem. Nejméně třináct lidí zemřelo ve státech Louisiana, Alabama a Mississippi. V Louisianě je stále okolo 900 tisíc lidí bez proudu, včetně převážné části New Orleans, a desítky tisíc lidí nemají přístup k pitné vodě. Region na pobřeží Mexického zálivu mezitím zasáhla vlna veder.