Bílý dům zavedl nová opatření proti nelegální migraci. Počet příchozích klesl

Události: Změny v opatření proti nelegální migraci (zdroj: ČT24)

Téměř o sedmdesát procent poklesl za jeden měsíc počet zadržených migrantů, kteří se pokusili dostat do Spojených států nezákonně. Projevila se tak nová pravidla administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Na šanci dostat se do USA nyní v Mexiku čeká odhadem 100 tisíc běženců. Podle humanitárních organizací tam žijí ve stanových táborech v nebezpečných podmínkách.

Poslední překážka pro vstup do Ameriky je řeka Rio Grande. Jen v červenci se v ní utopili čtyři migranti, včetně jednoho kojence. Alejandra Peñaová uvázla v jednom ze stanových táborů. Sama patří mezi víc než sedm milionů Venezuelců, kteří utekli před diktaturou, chudobou a zločinem.

Rekordní vedra na mexicko-americké hranici ji ale teď přivádí na pokraj sil. „Žít v těchto podmínkách, v těchto stanech jako bezdomovec je tak ponižující. Nulové zdroje, nulová ochrana, nulová humanita,“ přiblížila Peñaová. Situaci popsala i její matka Judilma Janezová. „Přeji si, aby nás nechali přejít, protože už jsme si toho vytrpěli opravdu hodně,“ svěřila se.

Republikánský guvernér Texasu Greg Abbott chce nově migranty odradit plovoucí bariérou, která je tři sta metrů dlouhá a která se skládá z několika desítek spojených bójí, ty jsou až 180 centimetrů vysoké. Zastavit ho chce žaloba od kajakového týmu. Vadí mu, že bóje naruší cestovní ruch pro milovníky plavby.

Opatření Bílého domu

Bílý dům hrozí, že ten, kdo nepožádá o přechod legálně skrz mobilní aplikaci, bude vyhoštěný se zákazem vstupu na pět let. Jenže kolem Alejandry nikdo takový chytrý mobil nemá.

Bidenova administrativa musí řešit i přeplněná zadržovací střediska pro migranty. Varuje, že pokud to tak půjde dál, tak to představuje zdravotní riziko nejen pro samotné žadatele o azyl a imigrační úředníky, ale také šíření nemocí, jako jsou spalničky.

Federální soudce ovšem zakázal propouštět zadržené migranty bez soudního slyšení. Vládnoucím demokratům aspoň ulevilo, že počet nelegálních přechodů oproti loňsku klesá. „Pokud srovnáme 2700 denně a pouze něco přes 400 nyní, je to docela významné snížení,“ prohlásil Fidel Baca z pohraniční stráže USA pro oblast El Pasa.

Ilegální migrace zůstává i tak kontroverzním tématem. Republikánští prezidentští uchazeči slibují voličům, že v případě vítězství ještě přitvrdí.