Biden připomněl druhé výročí útoku na Kapitol. Obránce ocenil medailemi

Americký prezident Joe Biden v pátek připomněl druhé výročí útoku na Kapitol, který 6. ledna 2021 napadli příznivci exprezidenta Donalda Trumpa nespokojení s výsledky voleb. Udělil také medaile 14 lidem, kteří se tehdy podíleli na obraně sídla Kongresu nebo jako úředníci či volení zástupci vzdorovali snahám Trumpových spojenců zvrátit výsledky hlasování.

„Byl to útok na demokracii,“ prohlásil Biden v úvodním projevu. „Všechno to způsobily lži o volbách v roce 2020, ale naše demokracie to před dvěma lety ustála, protože lidé… necouvli,“ dodal a jednotlivě poděkoval všem v pátek oceněným, že tehdy pomohli demokracii hájit.

Prezidentskou Občanskou medaili získali například policista Eugene Goodman, který odlákal příslušníky rozzuřeného davu v budově Kapitolu směrem od senátního sálu, zatímco se jeho členové evakuovali nebo bývalý policista Michael Fanone, který po napadení rozzuřeným davem prodělal infarkt.

Oproti původním informacím Biden na seznam oceněných přidal i dva policisty, kteří v Kapitolu zasahovali a několik dní po útoku spáchali sebevraždu.

Prezident ocenil i členky volebních komisí

Prezident ocenil rovněž bývalého šéfa zákonodárného sboru státu Arizona Rustyho Bowerse a státní tajemnici Michiganu Jocelyn Bensonovou za to, že oba odolali snahám zvrátit volby ve svých státech. Medaili dostaly také Shaye Mossová a její matka Ruby Freemanová, které pracovaly jako členky volebních komisí ve státu Georgia a které čelily výhrůžkám poté, co je Trumpovi příznivci křivě obvinili z volebních podvodů.

Při nepokojích v Kapitolu, kam pronikl dav radikálních Trumpových příznivců v den, kdy se zákonodárci chystali stvrdit Bidenovo volební vítězství, zemřelo pět lidí a zranění utrpělo nejméně 140 policistů. Za účast při násilnostech bylo obžalováno kolem 900 lidí, z toho 470 u soudu uznalo vinu.