Bez světla a s poplachy, popisuje olympionik přípravu v Kyjevě. Jiní jsou v zákopech

Události: Ukrajinská olympijská výprava (zdroj: ČT24)

Většina ukrajinských sportovců se na olympiádu v Paříži kvůli agresi Moskvy připravuje v zahraničí. Někteří mají obavy z napětí s ruskými soupeři. Už dřív na různých soutěžích hrozila ukrajinským sportovcům diskvalifikace třeba za to, že soupeři ze země agresora nepodali ruku. Do Paříže pojede 140 ukrajinských sportovců, což je nejméně v historii.

Podání rukou je ve sportu symbolem férového boje. Pro mistra světa v powerliftingu Ivana Čuprinka ale bylo na loňském světovém šampionátu nemyslitelné opětovat ho íránskému soupeři. Se stejným dilematem se ukrajinští sportovci setkávají na všech mezinárodních soutěžích a jiné to nebude ani na pařížské olympiádě.

„Íránci podporují Rusy. Rusko z racionálního hlediska nekoná správně. Rusko vpadlo do naší země,“ komentuje mistr světa v bench pressu Čuprinko své rozhodnutí z loňského mistrovství světa.

Za takový projev může hrozit diskvalifikace, on nakonec vyvázl s napomenutím, že politika do sportu nepatří. „Já se domnívám, že sport už je dávno politický, protože sportovci na zápasech reprezentují svou zemi,“ podotýká k tomu Čuprinko.

Pro někoho je olympiáda souboj těch nejlepších, pro druhé je olympiáda bitva národů a pro třetí je olympiáda symbol stejně jako nepodání si rukou. „Domluvili jsme se s mezinárodními federacemi a ony nám dovolily nepodávat si s (ruskými sportovci) ruce,“ uvedl prezident Ukrajinského olympijského výboru Vadym Hutcajt.

Nemáme světlo ani klimatizaci, popisuje gymnasta přípravu v Kyjevě

Na poslední olympiádě zlatý medailista ve sportovní gymnastice Oleh Věrňajev soupeřil na jednom kolbišti s ruskými sportovci. Po invazi je to pro něj nepředstavitelné. V Paříži pod neutrální vlajkou vystoupí šestnáct ruských sportovců, někteří kvůli nesouhlasu s podmínkami účast sami stáhli.

„Když to odmítli, je to jejich problém. Asi si nejsou jistí svými silami,“ řekl k tomu olympijský vítěz na bradlech Věrňajev.

Zatímco mnozí ukrajinští sportovci se kvůli ruské válce připravují v zahraničí, on se rozhodl zůstat v Kyjevě. „Je tu každý den poplach. Nemáme světlo, nemáme klimatizaci,“ popisuje dopady ruské agrese na svou přípravu.

Nejmenší ukrajinská výprava v historii

Neférové podmínky na přípravu jsou pouze vrcholkem ledovce toho, co pro ukrajinské sportovce obnáší válka. Místo mezinárodních soutěží teď mnozí z nich bojují na frontě o svou vlastní zemi. V nominaci do Paříže je 140 sportovců, nejméně od premiérové účasti nezávislé Ukrajiny pod pěti kruhy v roce 1994.

Podle údajů ukrajinského ministerstva sportu od začátku plnohodnotné ruské invaze v únoru 2022 zahynulo 479 ukrajinských sportovců a trenérů. Zničeno bylo přes pět set sportovišť včetně patnácti tréninkových olympijských center.