Azbest už není v kurzu. Kanadské městečko se raději stane Údolím pramenů

Obyvatelé kanadského města Asbestos si v referendu vybrali nové jméno svého bydliště. Ve snaze zbavit se sepětí s karcinogenním azbestem, který se zde těžil od 19. století, ponese město se sedmi tisíci obyvateli do budoucna název Val-des-Sources. Poslední důl na azbest se zde uzavřel v roce 2011.

Starosta Hugues Grimard podle agentury AFP doufá, že volbu obyvatel města schválí příslušné orgány a od prosince se z „Azbestu“ oficiálně stane „Údolí pramenů“, jak by se dal nový název přeložit do češtiny.

Po debatě, která se v Asbestosu vedla téměř rok, se místní rozhodli, že název města změní. Podle radnice totiž fungoval „jako brzda úsilí o rozvoj hospodářských vztahů“ a odstrašoval potenciální investory.

Minulý týden byli obyvatelé starší 14 let vyzváni k hlasování o novém jménu města. Na výběr měli mezi šesti návrhy: Val-des-Sources, Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phoenix a Trois-Lacs.

Azbest, který má vynikající izolační vlastnosti a je ohnivzdorný, byl často používán na stavbách, dokud se nezjistilo, že je rakovinotvorný. V řadě zemí světa je jeho užívání zakázáno. Kanada jeho výrobu, využívání, vývoz a dovoz zakázala teprve předloni.

Řada měst či obcí naopak svůj kuriózní název využívá k nalákání turistů a o změně neuvažuje. Ve Francii tak lze navštívit městečko Anus, v Kanadě město Dildo, v Norsku obec Hell nebo vesničku Aa v Estonsku, v německém Braniborsku zase osadu Afrika.