Americký nejvyšší soud odmítl Trumpovu žádost, aby tajné dokumenty z jeho sídla prověřil zmocněnec. Zůstanou tedy FBI

Donald Trump neuspěl s žádostí, aby nezávislý zmocněnec prozkoumal dokumenty zabavené Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) v jeho floridském sídle Mar-a-lago. Nejvyšší soud, na který se bývalý americký prezident obrátil, jeho žádost zamítl.

Podle agentur AP a Reuters, které informovaly o rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států, je zatím jasné pouze tolik, že Donald Trump se svou žádostí neuspěl. Odůvodnění soud nezveřejnil. Podle Reuters ale není ani známo, že by některý z devíti soudců vyjádřil disent.

V prvním kroku právní bitvy přitom byl americký exprezident úspěšný. Jeho požadavku, aby se místo FBI věnoval zabaveným utajovaným dokumentům speciální zmocněnec, původně vyhověla floridská soudkyně. Později ale dal soud v Atlantě za pravdu ministerstvu spravedlnosti, které prosazuje, aby zůstaly FBI.

Atlantský soud konstatoval, že neexistují právní důvody, aby utajované dokumenty prověřoval speciální zmocněnec. Trumpovi právníci se proto počátkem října obrátili na nejvyšší soud.

Agenti FBI 8. srpna odnesli z exprezidentova sídla 11 souborů dokumentů s různým utajením. Zjišťují, zda si Trump nějaké další listiny neponechal a kdo měl k těm označeným jako „utajované“ přístup.

Trump u nejvyššího soudu neuspěl, přestože v devítičlenném nejvyšším soudu mají nyní většinu konzervativní soudci. Přispěl k tomu svými jmenováními i Trump sám. V letech 2017 až 2021, kdy byl prezidentem, nastoupili tři soudci.