Americký ministr obrany Austin byl propuštěn z nemocnice. Koncem týdne se vrátí do Pentagonu

Americký ministr obrany Lloyd Austin byl propuštěn z vojenské nemocnice a opět se ujal svých povinností v plném rozsahu, oznámily tiskové agentury s odvoláním na komuniké Pentagonu. Lékaři doporučili šéfovi resortu obrany práci z domova, než se koncem týdne vrátí do kanceláře, očekávají přitom jeho plné uzdravení.

Sedmdesátiletý Austin trpí přetrvávajícími zdravotními problémy od prosincové operace, podniknuté kvůli léčbě rakoviny prostaty. V neděli byl převezen zpět do vojenské nemocnice Waltera Reeda kvůli akutnímu problému s močovým měchýřem a podruhé od operace byl umístěn na jednotku intenzivní péče. V pondělí podstoupil nechirurgický zákrok v celkové narkóze, uvedla agentura AP.

Z nemocnice byl propuštěn v úterý odpoledne místního času. Na doporučení lékařů bude pracovat z domova, než se koncem tohoto týdne vrátí do Pentagonu. Očekává se, že se plně uzdraví, napsala agentura Reuters s odkazem na prohlášení lékařů ministra.

Očekává se, že Austin ve středu povede virtuální jednání zástupců asi padesáti zemí, které se odehrává každý měsíc. Kontaktní skupina koordinuje vojenskou pomoc Ukrajině. Podle původního plánu měl ministr v úterý odcestovat do Bruselu na jednání s Kyjevem, po němž měla následovat čtvrtletní schůzka ministrů obrany NATO. Austina však bude zastupovat americká velvyslankyně při NATO Julie Smithová, dodala AP.

Austinův zdravotní stav je pod drobnohledem od doby, kdy byl na Nový rok hospitalizován, o čemž nevěděli ani nejvyšší představitelé USA, a to včetně prezidenta Joea Bidena. Hned po něm je Austin nejvyšším velitelem amerických ozbrojených sil. Jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoliv krizi v oblasti národní bezpečnosti.