Americká armáda našla trosky stíhačky F-35, kterou ztratila po katapultáži pilota

Americká armáda oznámila, že se jí v pondělí v Jižní Karolíně podařilo najít trosky bojového letounu F-35, který se ztratil po katapultáži pilota. Armáda kvůli problémům s lokalizací stíhačky žádala o pomoc při pátrání i veřejnost.

„Tým z letecké základny Charleston a ze základny v Beaufortu, ve spolupráci s místními úřady, našel trosky v okrese Williamsburg. Byly nalezeny severovýchodně od letecké základny Charleston,“ uvedla základna na síti X (dříve Twitter).

Pilot letounu F-35B Lightning II se podle armády po blíže neupřesněné „nehodě“ bezpečně katapultoval v neděli odpoledne místního času (v neděli večer SELČ). Ve stabilizovaném stavu byl hospitalizován v North Charlestonu. Přesný důvod, proč se rozhodl letoun opustit, je předmětem vyšetřování.

K hlavním přednostem letounu F-35 patří podle jeho výrobce, firmy Lockheed Martin, fakt, že je téměř nezachytitelný radarem. O nákupu letadel F-35 Lightning II jedná se Spojenými státy v současné době mimo jiné Česko. O víkendu se pětice těchto stíhaček ukázala na Dnech NATO na letišti v severomoravském Mošnově.

Armáda pozastavila letecké operace

Americká námořní pěchota v pondělí uvedla, že se rozhodla na dva dny pozastavit letecké operace po nehodě stíhačky, která byla již třetí „nehodou třídy A“ v posledních šesti týdnech. Mezi tyto nehody se řadí případy, kdy škody dosáhnou 2,5 milionu dolarů, je zničeno letadlo ministerstva obrany, někdo zahyne nebo utrpí zranění s trvalými následky, píše agentura AP.

Námořní pěchota další dvě neštěstí neupřesnila. AP ale připomněla, že v srpnu přišli v Austrálii o život tři američtí vojáci, když se při cvičení zřítil jejich konvertoplán Osprey. Tento letoun kombinuje vlastnosti vrtulníku a klasického vrtulového letadla a dokáže svisle startovat i přistávat.

Při cvičení poblíž americké základny San Diego rovněž zahynul pilot námořní pěchoty, jehož bojový letoun spadl.