Američané opět udeřili na jemenské povstalce. Zničili rakety připravené k odpálení, tvrdí

Spojené státy v noci na čtvrtek už počtvrté během posledního týdne zaútočily na pozice hútíů v Jemenu, uvedl server zpravodajské televize NBC News. Úder směřoval proti místům, odkud hútíové útočí na lodě v Rudém moři. Jaké přesně škody americký zásah způsobil, zatím není zřejmé.

Agentura AP s odvoláním na americké činitele napsala, že USA útočily raketami z lodí a ponorek. Regionální velitelství americké armády CENTCOM na X sdělilo, že terčem úderu, který se odehrál ve středu těsně před půlnocí jemenského času, bylo čtrnáct raket povstalců, které byly připraveny k okamžitému odpálení. „Mohly být odpáleny kdykoli, což přimělo americké síly k uplatnění jejich přirozeného práva a povinnosti bránit se,“ napsalo velitelství.

„Tyto údery spolu s dalšími akcemi, které jsme podnikli, sníží schopnost hútíů pokračovat v bezohledných útocích na mezinárodní obchodní lodní dopravu v Rudém moři, úžině Báb al-Mandab a Adenském zálivu,“ jsou přesvědčeni Američané.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě. Naposledy ve středu zasáhli americkou nákladní loď Genco Picardy. Nikdo nebyl zraněn, loď je ale poškozena.

Washington ve středu uvedl, že rebely znovu zařadí na seznam globálních teroristických skupin.

Britská stíhačka Typhoon po útoku na základnu hútíů v Jemenu
Zdroj: Sgt Lee Goddard/UK MOD/Handout via Reuters