Američané hledají spojence pro vojenskou misi. Chtějí společnou ochranu ropných tras u Íránu a Jemenu

Spojené státy se snaží vytvořit mezinárodní vojenskou koalici, která se postará o bezpečnost lodí u Íránu a Jemenu. Oznámil to americký generál Joseph Dunford. USA podle něj chtějí zajistit svobodu námořní plavby a v současné době jednají o možné spolupráci s řadou zemí regionu. V oblasti se nacházejí Hormuzský průliv a úžina Báb al-Mandáb, které jsou klíčové pro světový obchod s ropou.

Strategické průlivy na Blízkém východě
Zdroj: ČT24

Spojené státy reagují hlavně na incidenty, které se odehrály během května a června poblíž Hormuzského průlivu a při nichž bylo poškozeno celkem šest ropných tankerů. Washington z útoků obvinil Írán, jenž vinu odmítá.

Vlivný generál Dunford oznámil, že USA nyní zjišťují „politickou vůli“ zemí Zálivu účastnit se projektu. Američané by poskytli spojencům hlavní lodě a velení, po ostatních státech by chtěli plavidla, jež by zajistila hlídky mezi těmito americkými loděmi, vysvětlil generál.

Horizont tří týdnů

„V příštích dvou až třech týdnech uvidíme, které země mají politickou vůli tuto iniciativu podpořit, a poté budeme pracovat přímo s jejich armádami, abychom zjistili, čím mohou k této iniciativě přispět,“ dodal.

Velikost mise bude záviset na tom, kolik států vyjádří ochotu s USA spolupracovat. „Pokud jich bude málo, budeme mít malou misi. Můžeme ji postupně zvětšovat, jak se budou hlásit další účastníci,“ upozornil Dunford.

Kolik ropy kdo přepravuje Hormuzským průlivem
Zdroj: U.S. Energy Information Administration

Hormuzský průliv a úžina Báb al-Mandáb propojují oceán s Perským zálivem a Rudým mořem a jsou pro obchod s ropou klíčové.

„Diskutuje se a Německo se toho přirozeně účastní. Nyní k tomu ale nemohu nic říci, neboť ještě nebylo dosaženo žádných závěrů,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Írán opakovaně hrozí, že pokud americké sankce zemi znemožní obchodovat s ropou, tak průliv zablokuje. „Írán nevyhledává válku s žádnou zemí, ale je plně připraven se bránit,“ konstatoval šéf íránských revolučních gard.

Hormuzský průliv už nepotřebujeme, varoval Trump

Americký prezident Donald Trump nedávno prohlásil, že Spojené státy by nadále neměly zajišťovat bezpečnost Hormuzského průlivu bez kompenzace od států, které tuto námořní cestu pro transport ropy využívají.

„Čína dostává přes průliv 91 procent své ropy, Japonsko 62 procent a mnohé další země jsou na tom stejně. Tak proč chráníme tuto dopravní cestu pro ostatní státy (mnoho let) s nulovou kompenzací?“ napsal prezident. „Všechny tyto státy by měly chránit své lodě na této cestě, která byla vždycky nebezpečná,“ dodal.

USA navíc podle něj produkují tolik vlastní ropy, že průliv při jižním íránském pobřeží nepotřebují. V roce 2018 dovážely Spojené státy denně přes úžinu přibližně 1,4 milionu barelů ropy a ropného kondenzátu, což je necelá pětina amerického dovozu.

Hormuzský průliv jako strategické místo
Zdroj: News.com/Wikipedia.org/ABC

Experti ale upozorňují, že Američané jsou závislí na bezproblémové přepravě ropy, která je nutná pro udržení stability globálního trhu s touto surovinou. USA tento trh nemohou ovládat samy, a tak udržují vztahy se Saúdskou Arábií a dalšími státy Perského zálivu.

  • Hormuzský průliv (18,5 milionu)
    Malacký průliv (16 milionů)
    Suezský kanál a ropovod SUMED (5,5 milionu)
    Průliv Bab-al-Mandab (4,8 milionu)
    Dánské úžiny (3,2 milionu)
    Turecké úžiny (2,4 milionu)
    Panamský kanál (0,9 milionu)
  • Zdroj: U.S. Energy Information Administration (data za rok 2016)

Napětí mezi USA a Íránem se stupňuje od loňského roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Washington následně na Teherán uvalil nové sankce, které mimo jiné omezují možnosti Íránu obchodovat s ropou. Írán letos v květnu sdělil, že některé závazky z dohody přestává plnit.