Al-Džazíra neodvysílá Merahovo video z vražd v Toulouse

Paříž - Francouzská policie získala od katarské stanice Al-Džazíra videozáznam vražd, které v oblasti Toulouse nedávno spáchal a sám natočil mladý Francouz alžírského původu Mohammed Merah. Al-Džazíra oznámila, že si nechala kopii záznamu, kterou se ale rozhodla neodvysílat. Prezident Nicolas Sarkozy a rodiny obětí předtím vyzvali, aby záběry z vražd nikdo nezveřejnil. Souběžně s vyšetřováním sílí napětí mezi francouzskými úřady a vrahovým alžírským otcem, který chce pohřbít syna v Alžírsku a oznámil, že hodlá podat žalobu na Francii za zabití svého syna.

Merah natáčel vraždy pomocí malé kamery zavěšené na svém těle. Zatím neznámá osoba poslala poštou 21. března pařížské redakci Al-Džazíry obálku s paměťovým portem USB, na kterém je sestřih záznamů vražd. V podezření je Mohammedův bratr, ale i třetí osoba, která prý byla rovněž přítomna při krádeži skútru.

„Žádám představitele všech stanic, aby je pod žádnou záminkou nevysílali, a to z úcty k obětem a k republice,“ prohlásil Sarkozy. Jedná se podle něj o odporné a hanebné snímky. 
„Respektujte bolest a smutek rodiny,“ řekl advokát rodiny zabitého rabína a jeho dětí. Pohrozil televizím soudem. Stejné přání vyjádřila matka jednoho ze zavražděných vojáků. „To zemřel můj syn… A chtěli by ho ukázat, jako by šlo o film. Prosím vás, nechci to vidět,“ prohlásila s pláčem 52letá žena.

Na záznamu jsou údajně slyšet výkřiky obětí
   
Francouzská justice, která také obdržela kopii tohoto citlivého záznamu, jeho veřejné odvysílání ale nezakázala, poznamenala agentura AFP. Pařížská redakce Al-Džazíry potvrdila, že na záznamu jsou slyšet i výkřiky obětí. „Jedná se o videomontáž záběrů jednotlivých vražd s hudbou a verši z koránu,“ citoval deník Le Parisien zdroj blízký vyšetřovatelům, kteří pátrají po zasilateli obálky.

Třiadvacetiletý Francouz Merah 11., 15. a 19. března ve jménu al-Káidy chladnokrevně zastřelil sedm lidí - tři vojáky, tři židovské děti a rabína. Elitní jednotka ho zastřelila 22. března po více než třicetihodinovém obléhání v jeho bytě v Toulouse. Mladíka vyšetřovatelé označují za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu, svaté války.

Vrahův bratr Abdelkader Merah byl zatčen a obviněn ze spoluúčasti na vraždách. Tento devětadvacetiletý islamista podle policie nejspíš utvářel myšlení mladšího bratra a pomáhal mu vraždy připravovat. Obviněný to popírá.

Francie chce Meraha pohřbít bez humbuku

Otec Mohammeda Meraha, který žije v Alžírsku a útočníkovu matku opustil v roce 1994, kdy bylo chlapci šest let, v pondělí večer vyjádřil přání pohřbít syna v Alžírsku. Jeden z Mohammedových bratrů Abdelghani však prý řekl, že si Mohammed přál být pohřben ve Francii. Francouzským úřadům podle komentářů záleží hlavně na tom, aby se pohřeb konal v tichosti za co nejmenší účasti pozůstalých, či rovnou anonymně.

Maskovaný muž pokládaný za bratra Mohammeda Meraha
Zdroj: Christophe Ena/AP Photo

Mohammedův otec také pohrozil Francii žalobou. „Získám ty největší advokáty a budu pracovat zbytek života na zaplacení (soudních) nákladů. Podám žalobu na Francii za to, že zabila mého syna,“ prohlásil Mohammed Benalel Merah.

Paříž otcův postoj tvrdě odsoudila. „Je to jeho právo, ale mám na rtech jen jedno slovo: neslušnost… Ten člověk byl zrůda, která chladnokrevně zabíjela. Společnost na tom nenese žádnou vinu… Kdybych byl otcem takové zrůdy, tak bych se styděl a byl zticha,“ prohlásil dnes ministr zahraničí Alain Juppé.