„Nemám žádná očekávání, proto jsem šťastný.“ Ethan Hawke je hostem Varů

Z hvězdné trojice letošních hostů oznámil festival jméno Ethana Hawkea jako prvního, do Varů ale přijel jako poslední, po Michaelu Caineovi a Johnnym Deppovi. Na závěrečném ceremoniálu tento americký herec, režisér a spisovatel převezal Cenu prezidenta festivalu.

„Nemám žádná očekávání, proto jsem také pořád šťastný,“ reagoval Hawke na dotaz, s čím do Varů přijíždí. V karlovarském programu uvedl thriller Zoufalství a naděje. Ve snímku z roku 2017 hraje kněze procházejícího krizí víry.

Ve své herecké filmografii netypickou roli duchovního přijal, protože scénář napsal a film režíroval Paul Schrader. „Byl jsem malý, když jsem viděl dva filmy natočené podle jeho scénáře –⁠ Taxikáře a Zuřícího býka. Bylo v nich všechno, čím jsem chtěl v životě být. Takže dostat jeho scénář pro mě hodně znamenalo a hrát postavu podle jednoho z jeho nejlepších scénářů pro mě byla pocta,“ netají se Hawke.

Na výkonu nezáleží

On sám zaujal diváky i kritiky koncem osmdesátých let ve snímku Společnost mrtvých básníků. Úspěch měl i v adaptaci románu Charlese Dickense Velké naděje nebo ve sci-fi Gattaca. A hrál zatím v osmi filmech režisér Richarda Linklatera, včetně časosběrnou metodou natočeného Chlapectví. Za roli v tomto snímku obdržel také jednu ze svých čtyř nominací na Oscara.

„Když jsem byl mladší, soustředil jsem se na tento výkon nebo na tenhle výkon. Ale čím jsem starší, tak si uvědomuji, že na tom vlastně nezáleží. Je to jedna energie. A říká se jí kariéra,“ prohlásil ve Varech.

Ethan Hawke s Cenou prezidenta festivalu
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary