Po revoltě režiséra Michálka proti Valentovi chybí koalici ve Zlíně hlas. Hledá náhradu

Jednání o zlínské koalici pokračují (zdroj: ČT24)

Zlín je dál bez koalice. Vyjednávání ustrnulo ve druhé polovině minulého týdne poté, co vytvářenou trojkoalici STAN, ANO a uskupení Rozhýbejme Zlín nepodpořil ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který byl trojkou na kandidátce STAN. Koalice tím ztratila jistotu personální většiny.

Jednání o vytvoření koalice ve Zlíně pokračují. Vítězné hnutí ANO v pondělí jednalo se Starosty a nezávislými (STAN), kteří v komunálních volbách skončili těsně druzí. Podle lídra ANO Romana Kaňovského preferuje jeho strana nadále koalici složenou ze tří, maximálně čtyř subjektů. 

Odmítl tak nabídku široké koalice uskupení Zlín 21. „V reakci na vývoj povolební situace nabízí hnutí Zlín 21 společně s KDU-ČSL, ODS a Piráty dvojbloku STAN a ANO společné jednání o vytvoření široké koalice. Stejně jako v průběhu všech dosavadních povolebních jednání není tento návrh omezený žádnými vstupními podmínkami ani požadavky,“ uvedl lídr hnutí Čestmír Vančura.

Kaňovský ale dnes tuto širokou koalici odmítl. ANO a STAN, které vedly město v posledních čtyřech letech, tak dále jednají s uskupením Rozhýbejme Zlín. Společně by tyto tři strany získaly těsnou většinu.

Ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který byl trojkou na kandidátce STAN, však ve čtvrtek oznámil, že koalici nepodpoří kvůli výhradám k senátorovi a podnikateli Ivo Valentovi z uskupení Rozhýbejme Zlín.

„Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy,“ uvedl minulý týden Michálek ke spolupráci s Valentou.

Koalice by tak bez Michálka měla v 41členném zastupitelstvu jen 20 hlasů. „Předpokládám, že si řekneme, jakým způsobem vyřešíme těch 21, a na základě toho budeme hledat toho čtvrtého,“ řekl Kaňovský.

ANO a STAN mají po devíti mandátech, Rozhýbejme Zlín tři mandáty, Zlín 21 jich má sedm, čtvrtí lidovci pět. Po třech mandátech mají ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele.