Od S do XL. Patrik Hábl vystavuje ve Zlíně velkoformátové malby

V Galerii Václava Chada ve zlínském zámku je od čtvrtka k vidění výstava obrazů a velkoformátových maleb Patrika Hábla pod názvem S/M/L/XL. Některá díla jsou zcela nová a vystavena poprvé. Výstava potrvá do 6. prosince.

„V expozici S/M/L/XL se odráží zaujetí Patrika Hábla otázkou, zda obrazy potřebují mít své měřítko, poměr i správnou velikost. Návštěvníci se pak mohou u konkrétního díla zamyslet, zda existuje přímý vliv měřítka, obsahu a formy na diváka,“ uvedla mluvčí galerie Kateřina Martykánová.

Výstava obsahuje i Háblův nejmenší obraz Poutnice, který namaloval před dvaceti lety. „A ten samý motiv je pak zasazen i do většího měřítka,“ popsala Martykánová.

Pro Zlín vytvořil umělec venkovní instalaci

Zlínský rodák měl desítky výstav v galeriích v různých zemích. Působí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a je členem sdružení Umělecká beseda a Hollar. Je známý také svými realizacemi v architektuře, které zasazuje do veřejného nebo do sakrálního prostoru, například v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora nebo stálé expozici středověkého umění v Anežském klášteře. Je také autorem instalace v expozici Umění Asie a starověkého Středomoří v Národní galerii v Praze.

„I pro zlínskou výstavu si připravil neobvyklou instalaci. Před vstupem do zámku upoutá pozornost návštěvníků 21metrové plátno napnuté na sloupořadí. Velkoformátová malba zpracovaná experimentálními technikami a postupy využívá jako podklad netradiční materiál, který se obvykle používá k tvorbě reklamních bannerů,“ uvedla Martykánová.

V sobotu se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy vedená Háblem.