Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.

Znělku letošního zlínského festivalu připravili Michal Baránek a Zdeněk Macháček, který je současně autorem vizuální stránky festivalu. Klíčovým motivem znělky je tradiční hlavní festivalová cena, tedy zlatý střevíček. O hudební doprovod se postaral Filip Vojtěch, vychází z tradičních festivalových fanfár.

Podle výkonné ředitelky Zlín Film Festivalu Jarmily Záhorové naznačuje znělka podobu celého festivalu, který „bude barevný, hravý mnohovrstevnatý“. „Chce zaujmout a k festivalovému dění ještě více přitáhnout mladou generaci teens,“ uvedla.

Jedním z hlavních témat mimosoutěžní části festivalu proto budou skandinávské webové seriály. Pro ně vznikla celá nová sekce nazvaná Evropské web seriály pro mladé publikum. „Každý den festivalu přineseme jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ avizovala umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Zároveň zlínský festival připomene sté výročí narození Břetislava Pojara sekcí věnovanou československé animaci. Kromě Pojara představí i tvorbu Miroslava Štěpánka, Jiřího Trnky, Zdeňka Millera, Jiřího Brdečky nebo Vlasty Pospíšilové, ujistila Pášmová.

Filmový festival doprovodí Salon filmových klapek, který začne 7. března v Praze, pokračovat bude v Liberci, Mladé Boleslavi, Olomouci a Brně a vyvrcholí aukcí ve Zlíně, jejíž výtěžek věnují pořadatelé na podporu začínajících filmařů. V rámci festivalu se v neděli 4. června uskuteční také půlmaraton, organizátoři doufají, že by se ho mohlo zúčastnit přes dva tisíce běžců.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší filmovou přehlídkou svého druhu na světě, podle organizátorů je i největší. Pořádá ho společnost Filmfest, která patří zlínskému podnikateli a opozičnímu zastupiteli města Čestmíru Vančurovi (Zlín 21).