Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.

Vítězný snímek vybírá tentokrát porota v čele s americkou herečkou Kristen Stewartovou. Rozhodnuto už je o laureátovi ocenění za celoživotní přínos, které patří Stevenu Spielbergovi. Hlavní soutěž je, stejně jako v předchozích letech, bez české účasti.

České stopy se ale na letošním Berlinale najdou. Nejvýrazněji v krátkém animovaném filmu Deniska zemřela, v němž student FAMU Philipp Kastner vypráví o smrti svého psa. Retrospektivní sekce uvede Sedmikrásky Věry Chytilové. Českou produkci lze vystopovat v doprovodné soutěžní sekci Encounteres, kde bude uveden dokument Východní fronta v režii Vitalije Manského a Jevhena Titarenka,  a také v experimentálním dokumentu Poznámky z Eremocénu slovenské režisérky Viery Čákanyové.

Soutěží příběhy o cizinecké legii, telefonech i napjatých vztazích

Na Zlatého medvěda v hlavní soutěži může pomýšlet třeba japonský anime režisér Makoto Šinkai, jehož snímek Suzume byl v Japonsku kasovním trhákem, nebo mexická režisérka Lila Avilésová s příběhem Tótem o sedmileté dívce, která se bude muset rozloučit se svým otcem. Kanadský filmař Matt Johnson odvypráví pod názvem BlackBerry raketový vzestup a katastrofální pád prvního smartphonu na světě. 

Původem italský režisér žijící v Paříži Giacomo Abbruzzese představí svůj celovečerní debut Disco Boy. V jeho prvotině se prolínají příběhy vojáka cizinecké legie a muže, který se v deltě Nigeru snaží ubránit svou vesnici před tlakem ropné společnosti. Se sondou do skupiny studentů chycených mezi tradicí a moderní dobou se na Berlinale vrací čínský režisér Liu Ťien. Jeho animovaný snímek nese název Art College 1994. Skupinu přátel a jejich napjaté vztahy sleduje i zástupce „domácího hřiště“ Christian Petzold.

Přípravy na Berlinale 2023
Zdroj: DPA/Annette Riedl/ČTK

Festival upozorňuje, že letošní výběr se víc než kdy jindy snaží být otevřený všem filmovým formám. Nabízí proto animované filmy, dokumenty, komedie i dramata, příběhy ze současnosti i dobové snímky a filmy jak hvězdně obsazené, tak ty, které pracují s neherci.

Sean Penn uvede Zelenského

Pořadatelé Berlinale chtějí také letošním programem vyjádřit solidaritu jednak protestujícím, kteří se v Íránu „postavili brutálnímu nedemokratickému režimu“, a také Ukrajině bojující proti ruské agresi za nezávislost.

Na zahajovacím ceremoniálu promluví přes videohovor ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se podobně už obracel na publikum třeba na festivalu v Cannes nebo na hudebních cenách Grammy. V kinosále Berlinale jeho promluvu uvede herec Sean Penn, který Zelenského navštívil i na Ukrajině a mimo jiné mu předal svou sošku Oscara. Nikoliv jako bývalému hereckému kolegovi, ale jako symbol víry ve vítězství.

Čest zahajovacího filmu připadla světové premiéře novinky She came to Me. Režisérka Rebecca Millerová se po červeném koberci projde s hereckou delegací v čele s Anne Hathawayovou, Marisou Tomeiovou či Peterem Dinklagem. Vypráví o spisovateli, kterému se po známosti na jednu noc vrátí inspirace.

Berlinale potrvá do 26. února, po dvou pandemií omezených ročnících se odehraje v normálním provozu, ale nevyhnulo se zdražování lístků.