Zemřel Milan Langer, zakladatel olomouckého Spolku Trend vozíčkářů

Ve středu večer zemřel zakladatel Spolku Trend vozíčkářů Olomouc Milan Langer. Dlouhodobě se aktivně angažoval v organizacích, které pomáhají zdravotně postiženým lidem. Nedávno se vypravil na tři a půl tisíce kilometrů dlouhou pouť do Santiaga de Compostela, po čtyřech měsících však musel cestu vzdát kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. O jeho úmrtí informoval na sociálních sítích Spolek Trend vozíčkářů Olomouc.

Na pouť do Santiaga de Compostela ve Španělsku vyrazil Milan Langer ve čtvrtek 21. března. Tisíce kilometrů měl na invalidním vozíku urazit se skupinou dalších šesti dobrodruhů. „Nepochybně nás potká i množství problémů a průšvihů, což bývá pak při vzpomínání vůbec to nejlepší a nejzábavnější,“ řekl v den zahájení poutě Milan Langer.

Problémy přišly po čtyřech měsících, kdy olomouckého vozíčkáře zastavily zdravotní problémy. Kvůli potížím s dechem skončil i v nemocnici ve francouzské obci Decazeville, kde lékaři u Langera zjistili dehydrataci i celkové vyčerpání organismu. 

„Milan si užíval každý den. Každý den ale nebyl jednoduchý, protože kvůli terénu jsme ho často museli nejenom tlačit, ale i tahat, ale Milan byl vždy optimista,“ řekl jeden z účastníků pouti do Santiaga de Compostela Jozef Kivoň. 

Čtyři měsíce to vydržel. Myslím si, že to je velké hrdinství.
Ivana Plíhalová
herečka, rodinná přítelkyně

O úmrtí Milana Langera informoval na facebookovém profilu Spolku Trend vozíčkářů Olomouc jeho ředitel Tomáš Zrnka. Právě Langer spolek založil a dvacet let byl jeho předsedou. Působil i v dalších organizacích pro zdravotně postižené jako je Svaz invalidů nebo Asociace muskulárních dystrofiků.

Jeho kolegové a přátelé o něm mluví jako o pozitivním člověku, se kterým byla vždy zábava a skvělá spolupráce. Celý život se potýkal se svalovou dystrofií a i když věděl, že tato nemoc se s přibývajícím věkem postupně zhoršuje, nikdy si problémy nepřipouštěl. 

Nepokazil žádnou legraci. Nikdy nebyl takový, že by se nějak stranil, snažil se vždycky všeho zúčastňovat.
Marie Svobodová
předsedkyně výboru, spolek Trend vozíčkářů Olomouc

Milan Langer byl také předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Olomouckého kraje. Patřil k zakladatelům projektu Bezbariérová Olomouc. Zároveň byl i účastníkem prvního kurzu k sexuální asistenci v Česku, který organizovala Rozkoš bez rizika. V letech 2010 až 2014 byl olomouckým zastupitelem.