Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.

„Evropský pověřený žalobce Úřadu evropského veřejného žalobce uzavřel ve Zlíně dne 29. ledna 2024 dohodu o vině a trestu s trojicí obviněných osob, které jsou stíhány v souvislosti s projektem Vlastivědného muzea v Olomouci dotovaného z prostředků Evropské unie,“ sdělil mluvčí NCOZ Ibehej. „Všichni tři obvinění se k činu doznali a s evropským pověřeným žalobcem se dohodli na trestu i úhradě vzniklé škody,“ doplnil.

Případ se týká podezření na manipulaci veřejných zakázek dotovaných z prostředků EU. Stíhání souvisí s projektem „Virtuální muzeum ve výuce – využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání“. Nejméně čtrnáct členů týmu, kteří měli na projektu pracovat, ve skutečnosti podle policie nevyvíjelo žádnou aktivitu. Škodu způsobenou trestnou činností vyčíslili vyšetřovatelé na zhruba čtrnáct milionů korun.

Policisté NCOZ obvinili prvního z trojice lidí v listopadu 2021, a to z přijetí úplatku a praní špinavých peněz. Loni v květnu pak začali stíhat další dva lidi – všechny tři vinili z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, dva byli podezřelí ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a jeden člověk byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Trojice podle kriminalistů jednala jako spolupachatelé. Úřad evropského veřejného žalobce, který případ dozoruje, uvedl, že obvinění si vyslechl jeden veřejný činitel, který pracoval pro muzeum, a další dva bývalí zaměstnanci. Policie jim zajistila finanční prostředky v celkové výši zhruba jednoho milionu korun a také nemovitosti v hodnotě odpovídající výši údajně způsobené škody.

Muzeum patří mezi největší kulturní instituce v regionu, jeho zřizovatelem je Olomoucký kraj. Vlastní přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice.