Začala stavba dalšího úseku D35, vytvoří obchvat Vysokého Mýta

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu úseku dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Šest kilometrů dlouhá silnice zároveň vytvoří obchvat Vysokého Mýta, které je silně zatížené tranzitní dopravou. Termín dokončení stavby se podařilo urychlit zhruba o pět měsíců, v provozu by tak mohl být na konci roku 2025.

„Se zhotovitelem jsme se domluvili na tom, že by mohl být uveden do provozu v dřívějším termínu, než se původně předpokládalo, to znamená už na konci roku 2025. Tento úsek na obchvatu Vysokého Mýta je důležitý, protože vytahujeme tranzitní dopravu z města, takže se snažíme maximálně možným způsobem urychlit,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Na jaře by měla začít také výstavba navazujícího úseku Džbánov–Litomyšl.

Součástí stavby bude i šest dálničních mostů, jeden na menší silnici a čtyři nadjezdy, dvě mimoúrovňové, tři okružní a tři stykové křižovatky. Celková délka protihlukových stěn dosáhne 3290 metrů. Náklady budou činit 1,83 miliardy korun bez DPH. Pokud sdružení Firem Eurovia CS, M-Silnice a Stavby mostů termín dodrží, dostanou podle Mátla bonus 93 milionů korun bez DPH.

Obchvat Vysokému Mýtu uleví

Podle starosty Vysokého Mýta Františka Jiraského (Nestraníci) projede Vysokým Mýtem denně dvacet pět tisíc vozidel. Město je průtahem rozděleno na dvě částí, před několika lety na něj byly instalovány semafory, aby lidé mohli bezpečně přecházet. Starosta také zažertoval, že doufá, že se dočká obchvatu s ještě platným řidičským průkazem. Po dokončení se na obchvat bude najíždět na dvou mimoúrovňových křižovatkách, než budou následující rok uvedeny do provozu související části dálnice. 

Na předcházející úsek Ostrov – Vysoké Mýto, jehož součástí je i vyčleněná stavba tunelu Homole, se zatím vyhodnocují nabídky stavebních firem. „Věřím, že na začátku stavební sezony budou obě stavby připraveny. Předpokládáme, že na konci příštího roku se bude kontinuálně stavět celá dálnice D35 až po Opatovec, tedy kromě PPP projektu Opatovec – Staré Město,“ uvedl Mátl.

Na D35 začne nejvíce staveb příští rok

V Pardubickém kraji se nyní staví také úsek D35 Janov–Opatovec. V Královéhradeckém kraji se buduje dálnice mezi Hořicemi a Sadovou. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) příští rok začne na dálnici D35 nejvíce staveb. Rozestaví se dalších šest úseků dálnice v délce 35,7 kilometru, celkově tak bude najednou ve výstavbě 64 kilometrů D35.

Úseky dálnice D35
Zdroj: dalnice-d35.cz

Dálnice D35 má v budoucnosti spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc a má být severní alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Čech na Moravu. Po dokončení, které se plánuje na rok 2029, bude mít 210 kilometrů. 

Z D35 je zatím hotových několik vzájemně nepropojených částí, a to v Libereckém kraji úsek Liberec–Turnov, v Pardubickém kraji úsek Sedlice–Opatovice–Časy–Ostrov a v Olomouckém kraji úseky Mohelnice–Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc – Lipník nad Bečvou.