Za vášeň. Markýz de Sade bojuje s perem v ruce v Mahenově divadle

Divadelní hra, kterou zfilmovali i v Hollywoodu, bude mít českou premiéru. Pera Markýze de Sade jsou druhou činohrou letošní sezony brněnského Národního divadla. Soubor hru o svůdníkovi a mysliteli, který se do poslední chvíle odmítal vzdát psaní, poprvé představí v pátek 11. října.

V ústavu pro choromyslné, kde se jej lékaři a kněží snaží polepšit, zažívá Markýz de Sade násilí. Pro něj je ale největší trest, že mu vzali papír a inkoust. Zapisování myšlenek se totiž vzdát nehodlá. Když si z nouze začne psát na oblečení, zabaví mu ho taky.

„Hra se z komediálního dramatu mění v takovou drsnější záležitost, ale my jsme k tomu přistoupili tak, že se snažíme ty věci neukazovat explicitně. Protože si myslíme, že mnohem silnější je, když zůstanou ve slovech, když zůstanou v divácké představě,“ přiblížil režisér Martin Glaser.

Generálka pod dohledem autora předlohy

Představení ve čtvrtek viděl i sám autor předlohy, americký dramatik Doug Wright. „Přiznám se, že jsem čekal, že přijede až na premiéru. To, že přijel na generálku, bylo trošku překvapení. Je to samozřejmě chvějivý moment, když přijede takový dramatik,“ popsal představitel Markýze de Sade Martin Siničák.

Strach mít ale herci nemuseli. Autor jim po představení vyjádřil uznání. „Očividně text důkladně znají a předvádějí ho s takovou komickou stylizací a opravdovou dravostí. Bylo vzrušující jen sedět a sledovat svou hru tak pěkně předvedenou,“ svěřil se Wright.

Předlohu už přitom adaptovala divadla ve dvanácti zemích světa. A i v tom brněnském diváci poznají scény z 19 let starého filmu.