V Brně ví svoje. Všichni se pachtíme, ale ráno stejně vyjde slunce

V Brně uvádí hru o rozpolcenosti dnešní doby (zdroj: ČT24)

Nástrahy dnešní zrychlené doby a rozpolcenost současné společnosti řeší inscenace Před východem slunce. Hra rakouského dramatika Ewalda Palmetshofera je novinkou na repertoáru Národního divadla Brno.

Palmetshofer se inspiroval dramatem německého nobelisty Gerharta Hauptmanna z roku 1932. V příběhu se ale dobře pozná i současná společnost. Řeší deprese, smutek, alkoholismus a především neschopnost komunikovat o problémech.

„Byl bych velice rád, aby hlavním posláním bylo, že by si lidé spolu měli začít zase povídat. Aby nežili v zákopové válce ‚já mám nějaký názor, vy máte nějaký názor',“ přeje si režisér Thomas Zielinski.

Rozpolcenost společnosti ilustrují rozhovory dvou starých přátel, kteří postupně zjišťují, jak moc se od sebe názorově odcizili. Drama odkazuje i na měnící se postavení žen ve společnosti. „Myslím, že v inscenaci je důležitá právě míra emancipace, která se dotýká jak všech tří žen, tak aktuálně nás všech,“ podotýká herečka Annette Nesvadbová.

Příběh postupně dospěje k tragédii, přesto v sobě podle režiséra nese stopy naděje. „Všichni se tady nějak pachtíme. Děláme: Já jsem důležitej, ne, já jsem důležitej, ne, ty jsi důležitej, já mám tenhle názor, a tenhle ne. Ale stejně půjdeme spát ráno a vyjde slunce,“ shrnuje režisér.