Za týrání psů hrozí muži a ženě vězení. Ukrývali dvě stovky zubožených zvířat

Kriminalisté obvinili muže a ženu kvůli týrání psů v Kamenici nad Lipou. Při domovní prohlídce na konci ledna našli policisté s veterináři v jejich domě přes dvě stě psů. Část zvířat byla v boxech a klecích, byli podvyživení, nemocní a znečištění. Oběma obviněným hrozí až pětileté vězení. Psy si hned po zásahu rozebraly útulky po celé republice.

Sedmašedesátiletý muž a stejně stará žena byli obviněni z trestného činu týrání zvířat. Způsobem chovu podle policie psy týrali zvlášť trýznivým způsobem. Více než 120 zvířat utrpělo těžké poškození. Jeden pes uhynul a dalších osm má neléčitelné následky.

Při prohlídce bylo v domě nalezeno 212 psů. Stovka z nich byla v kovových klecích a plastových boxech. Chovatelé podle policie drželi zvířata ve stísněných a nedostatečně osvětlených a větraných prostorách. Klece byly plné výkalů a přes sto psů bylo podvyživených.

Podle kamenického místostarosty Jaromíra Paříka si sousedé stěžovali na zápach přes deset let. Všichni se ale podle něj domnívali, že je v domě několik desítek psů, nikoli stovky. Majitelka sice opakovaně dostávala pokuty, neměly ovšem žádný účinek.

Podnět, že v domě není vše v pořádku, dostali veterináři poprvé v roce 2016. Majitelka je při kontrole dovnitř nepustila, což není její povinnost, ale ukázala na dvoře dvanáct psů, kteří byli ve vyhovujícím stavu.

Další podnět přišel loni. Před koncem roku se proto inspektoři vydali zjistit, jaká je situace. Majitelka jim ukázala třináct psů, ale opět je nepustila dovnitř. I tak vzápětí o šest zvířat přišla. Po měsíci se pracovníci Státní veterinární správy vrátili spolu s policisty a povolením k domovní prohlídce.