Za pobodání cestujícího v metru uložil soud muži 11 let, ten se okamžitě odvolal

Události: 11 let vězení za pobodání cestujícího v metru (zdroj: ČT24)

Za pobodání cestujícího v metru z letošního ledna v úterý Městský soud v Praze potrestal osmapadesátiletého Jiřího Felcmana 11 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal. Za pokus o vraždu a výtržnictví hrozilo muži maximálně 18 let za mřížemi. Felcman vinu odmítá, tvrdí, že se bránil napadení.

Felcman podle obžaloby muže pobodal letos 14. ledna kolem poledne ve vagonu metra při jízdě ze stanice Prosek na Střížkov. Incidentu předcházela hádka a také fyzická potyčka. Útočník muže, který se kvůli opilosti nedokázal bránit, vystřelovacím nožem několikrát bodnul a ve stanici metra Střížkov ho i s taškou ze soupravy vyhodil a pokračoval v jízdě dál. Na Ládví ale Felcmana pracovník dopravního podniku vyvedl a policisté ho pak ihned zadrželi.

Předseda trestního senátu Tome Frankič v odůvodnění rozsudku připomněl, že zranění pobodaného muže bezprostředně ohrožovalo na životě, bez lékařské pomoci by zemřel. Odmítl Felcmanovu obhajobu, podle které se bránil útoku, vyvrátily ji podle něj nejen svědecké výpovědi, ale také znalecký posudek, podle kterého by bodná zranění nemohla vzniknout omylem.

Státní zástupkyně Barbora Kvášová Felcmanovi navrhovala trest okolo deseti let vězení, proti rozsudku odvolání nepodala. Obhájce obžalovaného v závěrečné řeči tvrdil, že jde v případu o nutnou obranu a jeho klient by měl být obžaloby zproštěn. Felcman už v červnu při zahájení hlavního líčení prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí a nožem kolem sebe jen máchal, aby druhého muže zastrašil.

Napadený muž po Felcmanovi požaduje jako bolestné padesát tisíc korun, za nemajetkovou újmu chce dalších sto tisíc. Soud ho nicméně s jeho nároky odkázal na civilní řízení.