Za nekvalitní výměnu okapů desetitisíce. Policie žádá podvedené, aby se přihlásili

Události v regionech: Policisté pátrají po mužích, kteří nabízejí seniorům opravy domů (zdroj: ČT24)

Policie požádala, aby se jí přihlásili lidé, kterým se pokoušela skupina mužů vnutit opravu okapů, za kterou účtovala nepřiměřeně vysokou cenu. Ví o několika případech, například ženu z Ostravy připravili o veškeré úspory, zůstala po nich jen velmi špatně odvedená práce. Policisté se domnívají, že mnoho dalších případů podvedení senioři neohlásili.

„Oprava“ okapů v domě osmasedmdesátileté ženy v Ostravě dopadla tak, že „řemeslníci“ nasadili na staré zrezivělé háky plastové žlaby, které k sobě nedoléhají, a na mnoha místech chybí svody. Chtěli za to 82 tisíc korun, nakonec se spokojili s necelými 60 tisíci, protože víc žena doma neměla.

Žena přitom trojici, která podle ní mluvila lámanou češtinou, původně odmítla. Když se nenechali odbýt, souhlasila jen s výměnou děravého svodu nad jedním oknem. U toho však nezůstalo. „Když jsem přišla ven, měli půlku strženou,“ popsala poškozená. V té chvíli ji muži ještě uklidňovali, že to nebude stát moc.

Případem se zabývají policisté, kteří vědí i o několika dalších případech na jiných místech v republice. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V současné době po neznámých pachatelích pátráme. Máme indicie, že by se mělo jednat o občany rumunské státní příslušnosti,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Vyšetřovatelé se domnívají, že jednotky případů, o nichž vědí, jsou jen zlomkem skutečného počtu. Vyzvali proto i další podvedené, aby se jim přihlásili.