Ústavní soud se zastal ženy, která kvůli podpisu smlouvy na předváděcí akci čelila exekuci

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, která na předváděcí akci podepsala leasingovou smlouvu a ocitla se kvůli tomu v exekuci. Později usilovala o její zpětné zastavení, avšak neuspěla, odmítl ji také Nejvyšší soud. Právě jeho usnesení nyní zrušili ústavní soudci, nález zároveň zpřístupnili na webu.

Vše začalo údajnou výhrou na předváděcí akci. Organizátoři předložili ženě k podpisu dokumentaci, která s domnělou výhrou souvisela. Výsledkem však byl elektronický platební rozkaz a exekuce. Šlo o 19 800 korun plus příslušenství.

Žena se později domáhala zastavení exekuce, pokládala ji za neoprávněnou, navíc v rozporu s dobrými mravy. Poukázala například na to, že exekutor činil kroky k prodeji její nemovitosti, přestože v té době už byla větší část jistiny v exekučním řízení vymožená.

U pražských soudů dotyčná neuspěla. Dospěly k závěru, že případ nemá natolik výjimečné okolnosti, aby mohly vést k zastavení už skončené exekuce. Nejvyšší soud dovolání odmítl, protože šlo o částku menší než 50 tisíc korun, tedy takzvaný bagatelní spor.

Ústavní soudci ale připomněli, že dovolání připadá v úvahu i v tomto typu sporů, pokud jde o nároky ze spotřebitelských smluv, což se týká i následných exekucí. „Existuje-li výklad zákona, který umožňuje vztáhnout výjimku pro spotřebitelské smlouvy i na exekuční řízení, bylo povinností Nejvyššího soudu tento výklad preferovat. Pohledávka, která je předmětem exekuce, vznikla ze spotřebitelské smlouvy,“ sdělila v tiskové zprávě mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Nejvyšší soud rozhodne znovu. Tentokrát už nemůže dovolání odmítnout jen s odůvodněním, že jde o bagatelní kauzu.