Za brutální vraždu manželky si muž odpyká 27 let, potvrdil Nejvyšší soud

Za brutální vraždu manželky si muž z Českolipska odpyká 27 let ve vězení, trest mu v pátek potvrdil Nejvyšší soud (NS). Rozhodoval bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková. Plné odůvodnění zatím není na webu soudu dostupné.

Podle pravomocného verdiktu muž nejprve manželku znehybnil paralyzérem, pak inscenoval autonehodu, vůz polil benzinem a zapálil. Manželka v autě uhořela. Výjimečný trest vězení mu uložila liberecká pobočka krajského soudu a potvrdil Vrchní soud v Praze.

Muž vinu popíral. Podle předsedy senátu vrchního soudu Martina Zelenky se však vina u hlavního líčení jednoznačně prokázala. Muž si podle soudce brutální čin předem připravil a naplánoval. Myslel si, že se bude vyšetřovat jako nehoda. Vrchní soud navíc nenašel žádné polehčující okolnosti.

U hlavního líčení muž několikrát změnil výpověď. Mimo jiné tvrdil, že jeho žena spáchala sebevraždu a on jí pouze asistoval. Podle jiné verze stál za činem neznámý vyděrač.

U odvolacího jednání označil za vraha muže potrestaného v jiném procesu 28 lety vězení za to, že na polní cestě v Rumburku upálil svou známou. Ten jakoukoliv spojitost s vraždou ve Cvikově na Českolipsku odmítl.