TÉMA

Okres Česká Lípa

Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny

Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:18|

Výjimečný trest za vraždu manželky pro muže z Českolipska platí, potvrdil soud

Za brutální vraždu své manželky půjde pětačtyřicetiletý muž z Českolipska na 27 let do vězení. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu. Muž ženu v autě znehybnil paralyzérem, a pak ji polil benzinem a zapálil. U odvolacího jednání trval na své nevině.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 12:19|

Majitel pozemku zavřel cestu k sousedům a chce poplatky za průjezd. Spor řeší několik obcí

Ve Velenicích na Českolipsku se rozhořel sousedský spor, který skončil uzavřením místní silnice. Majitel pozemku k ní umístil závoru, kvůli které se však lidé nedostanou ke svým domovům autem. Případ momentálně zaměstnává dvě radnice, tři úřady i policii. Česká Lípa už zahájila správní řízení, usmíření to ale nepřineslo.
10. 5. 2023|

Muž dostal 27 let za vraždu manželky s fingovanou nehodou

Výjimečný trest 27 let vězení uložil ve středu soud v Liberci pětačtyřicetiletému muži za vraždu manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela předloni u Cvikova na Českolipsku za zvlášť trýznivých okolností, po fingované dopravní nehodě uhořela v autě, uvedla obžaloba. Pozůstalým by měl muž zaplatit za nemajetkovou újmu přes 4,1 milionu korun s patnáctiprocentním úrokem do zaplacení a ministerstvu spravedlnosti 200 tisíc korun. Trest je souhrnný, Pavel N. byl potrestán i za maření úředního rozhodnutí, neboť řídil vozidlo v době zákazu řízení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Na dotazy novinářů nereagoval.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:39|

Muž podle obžaloby maskoval vraždu manželky autonehodou. Hrozí mu výjimečný trest

Výjimečný trest 27 let vězení navrhla v úterý v závěrečné řeči u soudu v Liberci státní zástupkyně Petra Pazderková pro pětačtyřicetiletého muže. Podle obžaloby předloni u Cvikova na Českolipsku fingovanou dopravní nehodou a následným zapálením auta maskoval vraždu své manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Státní zástupkyně uvedla, že ve prospěch obžalovaného nenalezla žádnou polehčující okolnost, vinu má za prokázanou.
11. 4. 2023|

Policie vypátrala čtrnáctiletého chlapce z Českolipska

Pohřešovaného čtrnáctiletého chlapce z Českolipska vypátrala policie na Karlovarsku, je v pořádku. O odvolání pátrání informovala policie krátce před 21:00 na Twitteru.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 21:32|

Soud v Liberci uložil nepravomocně dvěma pašerákům konopí do Británie 10,5 a 11,5 roku vězení

Soud v Liberci uložil tresty deset a půl a jedenáct a půl roku vězení dvěma mužům z Českolipska, kteří pašovali ve velkém marihuanu do Velké Británie a Irska. Oba vinu doznali, hrozilo jim až osmnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou ohledně výše trestu.
10. 3. 2023|

Za smrt řidiče na Českolipsku může ŘSD, rozhodl soud. Peněžitý trest ale snížil

Krajský odvolací soud v Liberci ve středu uznal vinným Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z přečinu usmrcení z nedbalosti. Důvodem je smrt řidiče cisterny, na kterou na jaře 2017 spadl na silnici první třídy u Jestřebí na Českolipsku topol. Stejně jako první instance i odvolací soud dospěl k závěru, že ŘSD zanedbalo údržbu, když neodstranilo stromy, které byly určené znalci k pokácení; o špatném stavu topolu vědělo čtyři roky před nehodou. Částku, kterou musí ŘSD zaplatit pozůstalým, ale odvolací soud oproti tomu okresnímu snížil skoro o polovinu. Verdikt je pravomocný, lze ale proti němu podat dovolání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:35|

Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru

Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.
1. 1. 2023|

Areál hřebčína v Mimoni se v opakované aukci prodal za 17 milionů

Areál hřebčína v Mimoni na Českolipsku by měl změnit majitele, v opakované aukci ho ve čtvrtek kupec vydražil za vyvolávací cenu 17 milionů korun. Zatímco do minulé dražby na konci července se přihlásilo sedm zájemců, tentokrát byl jenom jeden. Kupec má teď 30 dnů na to, aby cenu doplatil, řekl Josef Dvořák ze společnosti Eurodražby.cz, která aukci pro insolvenčního správce zkrachovalé společnosti MAESTOSO Luna zajišťovala.
27. 10. 2022|

Bezprizorní stádo krav se toulá po Českolipsku. Majitel prodal statek bez zvířat, ale k nim se také nehlásí

Více než dvacetihlavé stádo skotu se několik měsíců toulá v Heřmaničkách na Českolipsku. Spásá cizí pozemky, ničí ohradníky, přechází silnici. Okolním farmářům už došla trpělivost, zvažují trestní oznámení. Případ řeší veterinární správa, českolipští úředníci i policie.
2. 9. 2022|