Bezprizorní stádo krav se toulá po Českolipsku. Majitel prodal statek bez zvířat, ale k nim se také nehlásí

Bezprizorní stádo krav se toulá po Českolipsku. Majitel prodal statek bez zvířat, ale k nim se také nehlásí (zdroj: ČT24)

Více než dvacetihlavé stádo skotu se několik měsíců toulá v Heřmaničkách na Českolipsku. Spásá cizí pozemky, ničí ohradníky, přechází silnici. Okolním farmářům už došla trpělivost, zvažují trestní oznámení. Případ řeší veterinární správa, českolipští úředníci i policie.

Pět telat, několik býků a krávy se na první pohled pokojně pase. Na cizích pozemcích ale nemá co dělat. „Jak vidíte ty louky, tady se běžně pohybuje přes dvacet krav, které jsou volně puštěné do prostoru. Devastují oplocení,“ stěžuje si majitel pozemku v Heřmaničkách Jan Chýle. „Má to tady zničené, celou ohradu, kde je udělaný elektroohradník,“ dodala ošetřovatelka koní Lenka Petrová.

„Jsou tady každý den, pendlují na pozemku pana Chýleho, na mém pozemku a jenom se obávám, aby sem někdy nevběhlo to stádo a nebyl by nějaký malér,“ řekla další chovatelka. Stádo by mělo být ustájené na statku, tedy zhruba kilometr od místa, na kterém se krávy pásly.

Bývalý majitel statku se ke zvířatům nehlásí

Původní majitel, Dalibor Harbut, areál prodal. Nový vlastník ho ale koupil bez stáda. Kdo stádo krav vlastní, nedokáže nikdo vysvětlit. „Já nevím. Nevím. Asi vám na tohle nedokážu odpovědět,“ řekl bývalý majitel po telefonu Dalibor Harmut.

Okolním farmářům už došla trpělivost, několikrát volali policii. „Opakované útěky dobytka můžeme jen oznamovat jako přestupky odboru životního prostředí, který je ze zákona příslušný k vedení správního řízení,“ vysvětlila mluvčí policie Ivana Baláková.

obrázek
Zdroj: ČT24

O stádo se bude muset postarat obec

Veterinární správa ke stádu přistupuje jako k opuštěným zvířatům. „Chceme zabránit tomu, aby se volně pohybovala v terénu. Část těch zvířat je neoznačených, čili jednoznačně nelze říct, jestli patří tomu chovateli,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Liberec Roman Šebesta.

„V pondělí proběhne další schůzka, a to s případnou právnickou osobou, která by si zvířata převzala do předběžné náhradní péče,“ slíbila mluvčí městského úřadu Česká Lípa. Do doby, než se podaří dohledat skutečného vlastníka stáda, se o něj bude muset postarat město.