TÉMA

Kráva

Soud potrestal vězením dva muže kvůli úhynu stovek krav v nevhodných podmínkách

Ústecký krajský soud určil jednateli a řediteli farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, tresty vězení, a to v délce pěti, respektive sedmi let. Soud oběma zároveň uložil zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Firma má zaplatit pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Na farmě Ekochov CMN v Měděnci na Chomutovsku uhynulo od ledna 2021 do jara 2022 nejméně tři sta kusů dobytka. Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest.
23. 11. 2023|

Vědci vytvořili „nízkoemisní krávy“. Dobytek produkuje méně skleníkového plynu

První zemědělci začali chovat dobytek, který byl cíleně vytvořen tak, aby v plynech, jenž z něj vycházejí, bylo méně metanu. Mělo by to pomoci proti změně klimatu, věří autoři tohoto projektu.
13. 8. 2023|

Ústecký soud začal řešit případ úhynu stovek zvířat na farmě v Měděnci

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v případu úhynu velkého množství skotu na pastvinách u Měděnce na Chomutovsku v Krušných horách. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti Ekochov CMN Františka Horna, ředitele Antonína Hajzlera i samotnou firmu. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky krav, býků i telat. Mužům hrozí až desetileté vězení.
25. 5. 2023|

Čína tvrdí, že naklonovala tři nadprůměrně produktivní „superkrávy“

Čínští vědci úspěšně naklonovali tři „superkrávy“, které produkují nadprůměrné množství mléka. Tvrdí to čínská státní média, podle nichž se jedná o průlom, který pomůže Číně zbavit se závislosti na importovaných plemenech mléčného skotu.
3. 2. 2023|

Archeologové v trase dálnice D35 našli hroby únětické kultury a nevysvětlitelnou krávu

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.
17. 11. 2022|

Bezprizorní stádo krav se toulá po Českolipsku. Majitel prodal statek bez zvířat, ale k nim se také nehlásí

Více než dvacetihlavé stádo skotu se několik měsíců toulá v Heřmaničkách na Českolipsku. Spásá cizí pozemky, ničí ohradníky, přechází silnici. Okolním farmářům už došla trpělivost, zvažují trestní oznámení. Případ řeší veterinární správa, českolipští úředníci i policie.
2. 9. 2022|