Z tábořiště před Úřadem vlády vyvedla policie dva muže

Policie ve čtvrtek dopoledne zajistila dva muže, kteří přes opakované výzvy nechtěli opustit tábořiště před Úřadem vlády na pražském Klárově. Místo, kde měl více než rok petiční stánek aktivista Ondřej Thor, ve středu ohradila Technická správa komunikací (TSK) kvůli plánované opravě opěrných zdí nedaleké Kramářovy vily. Thor by měl být jedním ze zadržených. Tábořiště se během dne vyklízelo.

„V souvislosti s vydaným stavebním povolením a prováděnou stavbou před Úřadem vlády policisté vyzvali osoby nacházející se v místě záboru, aby z důvodu hrozícího nebezpečí újmy na zdraví opustily daný prostor. Po opakovaných výzvách a neuposlechnutí výzvy k opuštění prostoru policisté zajistili dva muže a předvedli je na místně příslušné oddělení policie,“ uvedla policie.

Aktivistka Barbora Filipová řekla, že mezi zadrženými je i Thor. Podle jejího vyjádření se bude právně bránit. Odpoledne mezitím vyrůstalo nové tábořiště na druhé straně ulice. Po 16:00 ho stavělo zhruba deset lidí. Přítomní policisté jim v tom nijak nebránili.

Šéfka Úřadu vlády Jana Kotalíková na síti X napsala, že aktivista nebyl ochoten opustit prostor u opěrné zdi, proto úřad požádal o pomoc policii. Thor podle ní ve středu obdržel rozhodnutí o záboru s tím, že musí místo vyklidit a opustit, což se však nestalo.

Na místě byla policie a firma DAP, která vyklízela věci ze stanů a odnášela je v krabicích do auta. Filipová řekla, že mezi věcmi jsou osobní věci i důkazní materiály. Podle ní proto nyní aktivisté zjišťují, kde si krabice budou moci vyzvednout. Policejní mluvčí Richard Hrdina novinářům na místě řekl, že každá z jednotlivých věcí je řádně zaevidována. „Bude to převezeno do skladu, aby se to zajištěným mohlo v pořádku zpět vydat,“ dodal.

Staveniště místo tábořiště

Pozemek si od TSK od minulého týdne pronajal právě Úřad vlády. Má tam vzniknout staveniště pro opravu opěrných zdí Kramářovy vily. Aktivista Thor ve středu novinářům řekl, že chce na místě zůstat do demise vlády a prostor nevyklidí. Chystaný stavební zábor na místě jeho přístřešku považuje za protiústavní. Thor svůj přístřešek označuje za petiční stánek, který podle petičního zákona nepotřebuje žádné povolení.

Kolem Thorova přístřešku postupně vyrostly další stany, které při svých akcích využívali protivládní demonstranti. Úřad Prahy 1 v minulosti zahájil kvůli odstranění tábora správní řízení o neoprávněném užívání komunikace, které Thor napadl námitkou podjatosti proti této městské části a magistrátu. Nyní se podle posledních informací čeká na vyjádření ministerstva dopravy.