Z rašeliniště je běžná louka. Na vině je sucho i odvodňovací kanály

Události: Sucho mění rašeliniště v louku (zdroj: ČT24)

Z přírodní rezervace Strádovka na Chrudimsku mizí kvůli suchu vzácné druhy rostlin a živočichů. Dřív byly pro rezervaci typické rašelinné louky, dnes už jsou ale téměř bez vody. Na problém upozorňuje CHKO Železné hory, pod kterou lokalita patří. Ochránci přírody varují, že pokud se voda do krajiny nevrátí, v budoucnu nebudou mít co chránit.

Rašelinná louka bývala zaplavená bílými suchopýry, dnes tu nekvete ani jeden. Mizí i mečíky, vrbiny a vzácné mechorosty. Z dřív promáčené půdy je dnes běžná suchá louka.

„Pro slatiniště je typické, že vegetace vyrůstá do výšky třicet, čtyřicet centimetrů. Poté, co zmizela voda, přibyly živiny a vegetace je dvakrát tak vysoká,“ popisuje botanik Jan Horník. Podle ochránců přírody ke změnám přispívá i hustá síť umělých kanálů, které odvádějí vodu pryč. 

Ucpaný kanál změnil suchý les v „zelenou džungli“

Sucho trápí i přírodní rezervaci Vršovská Olšina vzdálenou deset kilometrů od Strádovky. Původní mokřadní olšiny z ní téměř zmizely. „Příkopy, které tu jsou z minula, celé prameniště odvodňují, odvádějí vodu pryč,“ říká lesník z CHKO Železné hory Aleš Kopecký.

Část Vršovské Olšiny, odkud je odváděna voda
Zdroj: ČT24
Část Vršovské Olšiny, ve které voda zůstává, je pokryta vegetací
Zdroj: ČT24

Na jednom z míst ovšem došlo k ucpání melioračního kanálu a voda odtud přestala odtékat. Rozdíl je zřejmý na první pohled: místo suchého lesa tu roste bujná vegetace, která dřív pokrývala celou rezervaci.