Z-Group bus odříká spoje na Opavsku, kraj hledá způsob, jak dopravce nahradit

UDÁLOSTI: Desítky autobusových spojů na Opavsku a Vítkovsku dopravce odříká (zdroj: ČT24)

Společnost Z-Group bus odřekla pro příští dny desítky autobusových spojů, které u ní objednává Moravskoslezský kraj. Dopravu omezí hlavně na Opavsku. Nedávno se s výpadky spojů téhož dopravce potýkali cestující na Novojičínsku. Firma to vysvětluje akutním nedostatkem řidičů. Kraj kvůli opakovaným problémům začal zkoumat možnost, jak dopravce vyměnit. Ten dal však najevo, že něčemu takovému není nakloněn.

Organizátor veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji vydává v poslední době každý den seznam desítek odřeknutých spojů dopravce Z-Group bus. Kdo si takový seznam nepřečte, riskuje, že bude sice stát na autobusovém nádraží přímo před autobusem v barvách Z-Group, ale přesto jím nikam neodjede. Firma tvrdí, že jí chybějí řidiči.

„Došlo k tomu, že se sešly dovolené u našich řidičů – jak staré dovolené, tak nové. Do toho několik řidičů nečekaně onemocnělo,“ uvedl mluvčí společnosti Miroslav Slaný.

Momentálně je problém hlavně na Opavsku, předtím to bylo na Novojičínsku. V těchto dnech nevyjede z obce Vítkov na Opavsku přes třicet spojů, o víkendu se cestující nedočkají zhruba osmi procent autobusů. Podle Slaného by se situace měla vyřešit do konce příštího týdne. Firma chce do regionu například poslat i řidiče z Čech.

Moravskoslezský kraj sice dopravce pokutuje – penále podle náměstka pro dopravu Radka Podstawky (ANO) přesáhlo 13 milionů korun – ale zároveň začal zkoumat možnost, jak by ho mohl nahradit. Vysoutěženou smlouvu sice jednoduše nemůže vypovědět, ale mohl by to učinit sám dopravce. „K tomu ho budeme tlačit,“ předeslal Podstawka.

Miroslav Slaný však odmítl, že by se Z-Group chystala sama od smlouvy odstoupit.