Výstavba cyklostezky v Pardubicích vázne. Městu se nedaří získat pozemky a kraj mu vytýká chyby

Události v regionech: Blokovaná výstavba cyklostezky v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Pardubice nezískaly ani po třech letech stavební povolení na cyklostezku podél obchvatu města. Část pozemků, které radnice potřebuje, blokuje jejich majitel, takže hrozí jejich vyvlastnění. Tomu se ale majitel brání a rozhodnutí magistrátu opakovaně napadá. Krajský úřad už vloni kvůli nedostatkům stavební povolení městu vrátil. A letos podle něj radnice udělala další chyby.

Zatím na poli roste pouze severovýchodní obchvat Pardubic. Už příští rok ho má začít lemovat cyklostezka. V dokumentu, který má sloužit jako další podklad ke stavebnímu povolení na její vybudování, ale udělala radnice podle kraje další chyby, když chtěla zkrátit možnost podávání připomínek.

„Z našeho pohledu to opravdu není v souladu s dobrou praxí stavebních úřadů, proto jsme informovali magistrát města Pardubic, že celou záležitost musí znovu projednat,“ vysvětluje tiskový mluvčí kraje Dominik Barták.

„Mohu říci, že došlo pouze k procesnímu pochybení, kdy místo rozhodnutí dle stavebního zákona bylo vydáno rozhodnutí podle správního řádu,“ reaguje mluvčí Pardubic Radim Jelínek.

Majitel prodej pozemků odmítá

Cyklostezka má propojit sídliště Dubina s centrem města a zároveň mají mít cyklisté na několika místech možnost přejet po takzvaných propojkách na další už hotové stezky. Právě některé z těchto odboček leží na pozemcích Miloše Holečka. Prodat je městu odmítl. Radnice proto požádala o vyvlastnění. Podle Holečka na to ale právo nemá, protože nejsou součástí veřejně prospěšné stavby.

„Mám to potvrzené od právníka. To je ta zlodějna, kterou město dělá vlastníkům, aby za pozemky nemuselo platit cenu, která je obvyklá,“ je přesvědčený Holeček.

Ministerstvo dopravy to ovšem vidí jinak. „Dálnice, silnice a místní komunikace první třídy, jejich součásti, příslušenství a stavby související jsou veřejně prospěšné. Za související stavbu se pro tyto účely považuje i stezka pro cyklisty,“ upozorňuje mluvčí resortu František Jemelka.

Stezka má být podle plánu dokončená spolu s obchvatem Pardubic v roce 2025. Město zatím tvrdí, že i přesto, že musí ve stavebním řízení opravit krajem vytknuté chyby, daný termín dodrží. „Jakmile dostaneme zpátky spis od odvolacího orgánu, začne odbor dopravy bez odkladu pracovat na novém rozhodnutí,“ avizuje mluvčí magistrátu Jelínek.

Město Pardubice a Miloš Holeček jsou přitom ve sporu už řadu let. Nejprve s ním radnice řešila jeho vilu, kterou měl u městského parku postavit načerno. Zlegalizovaná úředníky byla až několik let po dokončení. Následně měl Holeček problémy s hlukem z tohoto parku. Pokud ve sporu ohledně pozemků budoucí stezky neuspěje, nehodlá se vzdát. Už teď oznámil, že se hodlá bránit soudně.