Vlaky z Brna do Ostravy a Olomouce budou mít od úterý šestidenní výluku

Vlaky na rychlíkových tratích z Brna do Ostravy a do Olomouce budou mít od úterý do neděle šestidenní výluku. Důvodem jsou opravy staré jednokolejné tratě. Místo vlaků pojedou autobusy v ranní špičce mezi 7:30 a 13:30, v odpolední špičce už zase pojedou vlaky podle jízdního řádu. Vyplývá to z informací na webu Kordis JMK.

Kromě rychlíků Brno–Ostrava–Bohumín a Brno–Olomouc–Šumperk nahradí v době výluky autobusy i osobní vlaky mezi Vyškovem a Nezamyslicemi. Výluky, při nichž cestující musí přesedat do autobusů, nejsou na staré jednokolejné trati výjimkou.

Správa železnic dlouhodobě pouze opravuje to, co je nutné a více do tratě neinvestuje. Roky se připravuje kompletní přestavba s řadou přeložek, která zahrnuje položení druhé koleje a zvýšení rychlosti až na dvě stě kilometrů za hodinu. O modernizaci se mluvilo již před rokem 2015. V tomto roce vznikla studie proveditelnosti, podle níž nyní příprava postupuje, avšak aktuálně Správa železnic uvádí jako rok dokončení přestavby trati mezi Brnem a Přerovem rok 2032.

Z Brna autobusy odjíždějí od stanoviště u viaduktu přes Křenovou ulici, ostravské do Brna přijedou na ulici Úzká k nákupnímu centru Vaňkovka. V Ivanovicích a Chalkovicích zastavují autobusy na autobusových zastávkách v obci, v ostatních zastávkách a stanicích zajíždějí k nádraží. V autobusech není zajištěná přeprava kol.